Menu Zavřít

DVOUHODINOVÉ SAMODĚRŽAVÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Správce konkursní podstaty Altner zproštěn funkce

Krajský obchodní soud v Praze zprostil minulý týden Zdeňka Altnera funkce správce konkursní podstaty podniku OSAN v likvidaci. Soudce Pavel Janout tak po mnoha měsících vyhověl žádostem věřitelského výboru, jenž opakovaně poukazoval, jak špatně správce svěřený majetek spravuje a jak peníze věřitelů plynou do kapes firem spřízněných s Altnerem. Týdeník EURO o tomto případu tunelování podniku v úpadku pravidelně informoval (EURO 11, 12, 13, 17, 22, 23, 27/ 1999). Altnerova pět iletka při jeho spravování vedla k zahlcení obchodních soudů (podal na třicet tisíc žalob), pohádkovým výdělkům společností i jednotlivců s Altnerem nějakým způsobem spojených (například akciová společnost Coex či advokát Jiří Karpíšek), u tracení stovek milionů z konkursní podstaty a spojení zoufalých věřitelů v jeden šik.

Součinnost made in Altner.

Úternímu odvolání Altnera předcházela nedávná rozhodnutí Vrchního soudu a opětovné Altnerovo maření snah věřitelského výboru domoci se informací o stavu likvidovaného majetku a vymáhání pohledávek. Na konci červn a totiž Krajský obchodní soud uložil věřitelskému výboru, aby se detailně seznámil se stavem vymáhání pohledávek na Slovensku, a správce vyzval, aby zajistil maximální součinnost. Dva dny na to předsedkyně věřitelského výboru požádala Altnera o ;zprostředkování schůzky s jím najatými slovenskými advokáty na 16. července. Řadu dní nereagoval Altner vůbec a poté komunikoval pouze faxem. Telefonicky odmítl se členy věřitelského výboru hovořit. Čas a místo bratislavské schůzky jim sdělil až po dvou týdnech, 14. července odpoledne. Vybraní členové věřitelského výboru proto nás ledující den odjeli do Bratislavy, avšak plánovaná schůzka se neuskutečnila. Nepřišel nejen slovenský advokát JUDr. Janča, ale ani správce Altner, i když se tou dobou v Bratislavě zdržoval. Jančův koncipient Horovčak zástupcům věřitelů sdělil, že z důvodů mlčenlivosti advokátů nedostane věřitelský výbor žádné informace, pokud jednání nebude přítomen osobně Altner.

Polovičaté řešení odmítnuto.

Koncem minulého měsíce projednal Vrchní soud několik odvolání souvisejících s prací správce Altnera. Ten se domáhal zrušení zvláštního správce Vlastimila Voleského, který od něj rozhodnutím Krajského soudu převzal správu pohledávek podniku OSAN, a dvacetitisícové pokuty, kterou Altner dostal za nerespektování usnesení soudu. Naopak Finanční úřad pro Prahu 5 a podnik Slavata chtěly, aby byl Altner odvolán. Vrchní soud vyhověl Altnerovi a zrušil jmenování zvláštního správce Voleského a uloženou pokutu, neboť tato rozhodnutí neměla oporu v zákoně o konkursu a vyrovnání. Zároveň však Vrchní soud nižší instanci připomenul, že řada konkursních věřitelů požadovala Altnerovo odvolání. „Konkursní soud by se proto měl v rámci výkonu dohlédací činnosti zabývat tím, zda tyto návrhy (na odvolání správce Altnera) jso u důvodnými, či nikoliv, uvedl v jednom z rozsudků předseda senátu Vrchního soudu Jiří Kareta. Dal tak dal jasně najevo, že polovičaté řešení je špatné.

BRAND24

Mele hodně pomalu.

Soudce Krajského soudu Pavel Janout nejprve přijal rozhodnutí o zrušení rozhodnutí ustavení zvláštního správce Voleského a potvrdil, že Altner se tak opět stal jediným správcem podniku OSAN. Druhé Altnerovo samoděržaví však trvalo pouhé dvě hodiny. Soudce totiž na tom samém jednání nakonec vyhověl věřitelskému výboru a Altnera zprostil funkce. Správcem konkursní podstaty jmenoval Voleského. Proti tomuto rozhodnutí se Altner může ještě odvolat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).