Menu Zavřít

Šéf likérky: Alkohol od Jelínka podraží až o desetikoruny

24. 4. 2012
Autor: profit

Ročně spotřebujeme 20 milionů kilogramů ovoce, dovoz se už nevyplatí, proto jsme v Bulharsku, Rumunsku a Chile skoupili lokální šampiony, řekl PROFITU Pavel Dvořáček, šéf a hlavní akcionář skupiny Rudolf Jelínek.

Foto: Jan Schejbal / TÝDEN

Rozvíjíte výrazně podnikání v Chile, kde jste nedávno koupili novou půdu na sady. Jaké je tamní podnikání ve srovnání s Českem?

Když se řekne Chile, představíme si obyčejně Latinskou Ameriku, korupci, drogy a násilí. Tyto věci jsou ale záležitostí spíše Argentiny, Brazílie, Kolumbie či Ekvádoru. Chile se stalo republikou o 100 let dříve než Česko, roku 1818, a kontinuita právního vývoje a vlastnictví je tam tak vysoká, že když srovnáme tamní podnikání s Českou republikou, jednoznačně vítězí Chile.

Můžete uvést příklad?

Loni jsme koupili dům na Praze 1 po Slávce Budínové. Je to dům na začátku Kampy, kde končí většina turistických cest. Kolem tohoto domu projdou ročně více než tři miliony lidí. Dům je v havarijním stavu, a musíme tam investovat miliony korun. Dodneška jsme ale nebyli schopni od Městské části Praha 1 vykoupit dodatečných 49 metrů čtverečních pozemku, který brzdí rekonstrukci.

Nejprve jsme na pozemek měli od Prahy 1 posudek na 50 tisíc korun. Ty jsme nabídli. Potom přišel jiný posudek na cenu zhruba 1,25 milionu korun. Konalo se výběrové řízení, kde jsme byli jediní zájemci a tuto částku jsme zase nabídli. A přestože to Rada Městské části Praha 1 schválila a doporučila zastupitelstvu, na konci března pro návrh ani jeden zastupitel nehlasoval. Naopak opozice přišla s dalším posudkem na 5,5 milionu korun. Přijde mi to velmi nestandardní a mám z toho pocit, že někdo něco dalšího očekával, což ovšem není náš styl.

Jste ochotni za pozemek zaplatit těch 5,5 milionu?

Ne. V žádném případě. Mrzí mě to, že nejsme schopni jako český investor ve výkladní skříni Prahy prorazit. Nedá se to vůbec srovnat se vstřícným přístupem v Chile, kde jsme loni zdvojnásobili destilační a kvasírenské kapacity a investovali jsme do rozšíření budovy.

Kde vidí šéf nejznámější tuzemské likérky Jelínka za tři až pět let?

O kolik procent rostou firmě tržby v době, kdy konkurenci tržby klesají?

Jaké je vyjednávání s obchodními řetězci?

BRAND24

A o kolik do května podraží slivovice od Jelínka?

Odpovědi na tyto a další otázky najdete v aktuálním čísle časopisu PROFIT, které vyšlo 23. dubna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).