Menu Zavřít

Dvojí trable sázkových kanceláří

19. 6. 2006
Autor: Euro.cz

SÁZKY NA FOTBAL Mistrovství světa ve fotbale vyvolalo sázkařskou horečku. Přesto mají tuzemské sázkové kanceláře starosti. Trápí je hned dvě věci. Nelegální konkurence v podobě internetového sázení, a také to, že fandové zatím tipují velmi přesně. Výhry jsou tudíž vyšší než úhrn sázek.

 Kvůli výhře Čechů nad Američany přišly sázkové kanceláře o desítky milionů korun.

SÁZKY NA FOTBAL Mistrovství světa ve fotbale vyvolalo sázkařskou horečku. Přesto mají tuzemské sázkové kanceláře starosti. Trápí je hned dvě věci. Nelegální konkurence v podobě internetového sázení, a také to, že fandové zatím tipují velmi přesně. Výhry jsou tudíž vyšší než úhrn sázek.

Sázkové kanceláře zatím z mistrovství světa ve fotbale nemají zrovna radost. Sportovní sázkaři totiž tipují na vítěze jednotlivých utkání tak dobře, že profesionálové zatím prodělávají. Podle odhadů jde o desítky milionů korun. Jen společnost Tipsport vyplatila na výhrách v začátku mistrovství přes dvacet milionů korun. Sázkové kanceláře přitom počítají s tím, že rekordy budou padat i nadále.

SÁZKA ZA 150 TISÍC

Při premiéře českého mužstva drtivá většina sázkařů předvídala prohru Američanů. Mnoho sázejících se podle statistiky strefilo i do prvního úspěšného střelce - Jana Kollera. Sázky se přitom nedržely při zemi, ale často dosahovaly statisíců korun. Sázkař z Hradce Králové vsadil na vítězství českého týmu 150 tisíc, v Mníšku pod Brdy jiný odvážlivec investoval na výhru domácího týmu rovných sto tisíc korun.

To ale není jediný problém tuzemských profesionálů z oblasti loterijní a sázkové činnosti. Moderní technika přinesla fenomén internetových sázek - a tahle konkurence vadí víc než nahodilé správné odhady sázejících.

V Česku je přitom sázení přes internet dosud zakázané. Vlastně jde o trestný čin - a to jak z pohledu na sázkaře, tak společnost, která mu to umožňuje. Kvůli anonymitě internetu je ale těžké postihnout jednoho i druhého. „Přesto jde o trestný čin,“ varuje ministerstvo financí.

Fyzickým osobám zákon zakazuje účast na sázkách v zahraničí, při nichž jsou vklady placeny do zahraničí. To fakticky znamená i účast na internetovém sázení nabízeném v Česku zahraničním subjektem. Člověk, který se připojí k internetu, přitom nemá velké možnosti jak zjistit, jde-li o českou či zahraniční firmu.

STÁT SI STOJÍ NA SVÉM

Postih hrozí především fyzickým osobám. Na jejich účtech se totiž objeví případná výhra a pokud je výrazná, banky jsou povinny stát upozornit na příchozí platbu. „Při pohybu od patnácti tisíc eur mají všechny finanční instituce povinnost ohlásit takovou transakci analytickému oddělení ministerstva financí,“ potvrzuje Pavel Palivec z České národní banky.

Sázející by si měli uvědomit, že provozování loterií a jiných podobných her bez povolení může být chápáno i jako trestný čin podle § 118 a) trestního zákona. Fyzické osobě pak při přistižení hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Navíc příjmy, které výhercům přijdou ze zahraničí, podléhají zdanění -oficiální sázení u českých sázkových společností je však přitom od daně osvobozeno.

Ministerstvo financí ale přiznává, že odhalit internetové sázkaře je velmi těžké.

NEKALÁ KONKURENCE

Oficiálně registrované sázkové kanceláře se internetové konkurence příliš nebojí, ale za určitou hrozbu ji přesto považují. „Předpokládáme, že nám internetové sázkové kanceláře určitě berou nějaké zákazníky. Ale z toho celkového koláče sázek neukrajují příliš velký krajíc. Přesto je vnímáme jako nerovnou konkurenci a je nám líto, že česká výkonná moc proti nim zatím mnoho neudělala. Přitom je internetové sázení u nás nelegální,“ připomíná Lubomír Ježek ze sázkové kanceláře Tipsport.

Jako podnikatelé ale sázkové kanceláře nemohou brát na lehkou váhu skutečnost, že jim internetové sázení odlákává zákazníky. „Určitě nám nějaký úbytek sázkařů způsobují. Ale jak velký, to je těžko odhadovat. My sami dáváme už dnes klientům možnost, aby si svou sázku na internetu připravili,“ uvádí manažer sázkové kanceláře Chance Dominik Mašek.

Spolu s ostatními provozovateli by ale přivítal jasná pravidla pro sázení přes internet. „Pokud by bylo schváleno sázení po internetu, celý proces by nám to usnadnilo. Ale na druhé straně si nejsem jistý, jak bude legislativně ošetřeno případné vpuštění zahraničních kanceláří na náš trh. My totiž dáváme určité procento ze sázek na veřejně prospěšné projekty, ale je otázkou, jestli by to dělaly také tyto zahraniční společnosti,“ říká Mašek.

Není sám, kdo si přeje ujasnění pravidel. „Internetové sázení jako takové ? Proč ne. Je ale třeba nastavit jasná pravidla,“ říká Zdeněk Zikmund ze Sazky. Především je podle zákona nutné vyřešit kontrolu plnoletosti sázejících a také sledovat toky peněz. „Neměla by platit různá pravidla pro kamenné a virtuální sázkové kanceláře,“ prezentuje názor největší domácí sázkové kanceláře její mluvčí.

 PROKLETÉ VÍTĚZSTVÍ Asi jediní Češi, kteří neměli minulý týden radost z vítězství fotbalového národního týmu nad USA, byli provozovatelé sázkových kanceláří. Fanoušci vsadili na zápas rekordních 70 milionů korun, což nemá v historii českého sportu obdoby. Drtivá většina fandů přitom vsadila na vítězství českého týmu, který nakonec skutečně vyhrál 3:0. Kanceláře tedy tratily. Podle některých odborníků bude letošní světový šampionát ve fotbale pro tuzemské loterijní provozovatele doslova tragický.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).