Menu Zavřít

Dvě třetiny živnostníků se chystá po krizi opět investovat

27. 4. 2011
Autor: profit

ČSOB ve svém průzkumu zaznamenála oživení v sektoru malých a středních podniků. Více než dvě třetiny plánují v nejbližší době investici do svého podnikání.

Foto: Profimedia.cz

Většina z živnostníků má úvěrovou zkušenost, tzn. že využívají nebo dříve využívali některý z úvěrových bankovních produktů. Více než pětina z dotázaných také uvedla, že na investice využijí bankovní úvěr. Vyplývá to z obsáhlého výzkumu, který si nechala ČSOB zpracovat na počátku roku.

Současná doba je obdobím, kdy dochází k oživení v sektoru malých a středních podniků, a jelikož jsme chtěli být připraveni na potřeby našich klientů, rozhodli jsme se realizovat tento průzkum. Je pro nás důležité znát potřeby klientů, díky čemuž budeme schopni jim ještě lépe porozumět,“ říká Roman Kracík, výkonný ředitel pobočkové sítě SME. A dodává: „Při výběru úvěru živnostníci nejvíce posuzují výhodnost podmínek, výši splátek, úrokové sazby a výši poplatku za poskytnutí. Naším cílem je klientům co nejvíce poradit a vyhovět, abychom tak mohli podpořit jejich investiční plány.

BRAND24

Z průzkumu také vyplynulo, že živnostníci se velmi solidně orientují ve světě financí a o bankovních produktech mají přehled, protože drtivá většina z nich již dříve v minulosti nějaký úvěrový produkt využila. Často také živnostníci spoléhají na vlastní zdroje, příp. na menší půjčku od známých či rodiny. Nejčastěji využívaným produktem je leasing na automobil, zatímco leasing na zařízení je využíván nejméně často. Využívání půjček se také liší podle obratu živnostníka. Nejvíce bankovních produktů využívají živnostníci s obratem přes 2 mil. korun a u těchto živnostníků se nejčastěji jedná o provozní podnikatelský úvěr.

Živnostníci si nejvíce cení rychlosti a spolehlivosti bankovních transakcí a na druhém místě je dle průzkumu cena produktů a služeb. Téměř 66 % živnostníků uvedlo, že využívají jednu banku pro osobní i podnikatelský účet. Velmi důležité je pro živnostníky internetové bankovnictví, které využívá jako nejčastější formu vyřizování bankovní agendy 65 % živnostníků. Na pomyslném druhém místě se umístily transakce na přepážce či u osobního poradce z banky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).