Menu Zavřít

Dvě stovky Zrzavých

2. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Výtvarné umění
Dvě stovky Zrzavých
Nadace Děti-kultura-sport věnovala Národní galerii v Praze soubor 202 výtvarných děl Jana Zrzavého. Unikátní soubor obsahuje Zrzavého práce na papíře, studie a přípravné kresby. Jde o průřez z jeho celoživotní tvorby, zahrnuje například kresbu tužkou Studie k Rozkoši z roku 1907 i kresbu tužkou a pastelem Loďky u mořské pláže, která vznikla o 63 let později. Dar významně doplnil Zrzavého sbírku v Národní galerii v Praze, ve které je více než sto obrazů, patnáct set kreseb, menší soubor grafik a malířovy písemnosti. Velkou část z nich věnoval Národní galerii v roce 1975 sám Zrzavý.
„Myšlenka zakoupení a následné darování této jedinečné sbírky do Národní galerie v Praze vzešla od profesora Iva Bartečka, děkana Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Když se naskytla možnost získat tuto významnou kolekci, byl jsem rád, že můžeme vyjít vstříc. Je dobře, že se lidé díky Nadaci Děti-kultura-sport budou moci na výstavách v Národní galerii dovědět o tomto velkém českém umělci zase o něco víc,“ řekl k daru Ivo Valenta. Zakladatel holdingu Synot, rezident Monackého knížectví, zřídil Nadaci Děti-kultura-sport v roce 2000.
Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf Jan Zrzavý (1890–1977) patří k nejvýraznějším postavám českého moderního umění 20. století. Byl zakládajícím členem skupiny Sursum, členem Spolku výtvarných umělců Mánes, Tvrdošíjných, Umělecké besedy, Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Ve 20. letech podnikal cesty do Itálie a Belgie, po nějaký čas žil ve Francii.
Popisek: Mezi kresbami darovanými Nadací Děti-kultura-sport jsou také (zleva nahoře) Studie k Rozkoši (1907 –kresba tužkou na papíře), Ležící akt v orientální krajině (1909 – kresba perem a tuší na papíře), Loretánské náměstí (1968 – kresba tužkou a pastelem na pauzovacím papíře) a Loďky u mořské pláže (1970 – kresba tužkou a pastelem na papíře)
Martin Mašek

Inspirována pouští
Pro zimní sezonu připravila módní návrhářka Martina Nevařilová kolekci s názvem Desert. Inspiraci pro ni našla při své cestě do Maroka, takže desert v tomto případě neznačí jen sladký zákusek (i když barvy mohou připomínat vrstvy krémových náplní dortu), ale především ve svém anglickém významu „poušť“. Absolventka Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze zdůrazňuje, že severoafrická poušť jí učarovala barvami, liniemi i náladou. Modely, které jsou z kvalitní italské příze, stylově představila exotická kráska, moderátorka Lejla Abbasová (na snímku).

Jiránek ve Smečkách
Úspěšný autor kreslených vtipů, režisér, scenárista i výtvarník animovaných filmů, „otec“ slavných večerníčkových postaviček Boba a Bobka i Pata a Mata, autor jedenácti knih, zanícený ochránce životního prostředí, to vše je Vladimír Jiránek. Rodák z Hradce Králové a vystudovaný žurnalista vystavuje až do konce ledna své nápadité a vtipné, i když ne vždy veselé kresby, v Galerii Smečky. Tu prostřednictvím nadačního fondu obhospodařuje společnost Pražská plynárenská. Kresby Vladimíra Jiránka (na snímku z vernisáže) si lze prohlédnout denně od úterý do soboty včetně, a to mezi jedenáctou hodinou a půl sedmou večer.

Komunardi a Jubileum
Přestavba dříve fádních a nepříliš pohledných Holešovic pokračuje bytovým projektem Rezidence Jubileum, který vznikne v ulici Komunardů. Developerská společnost DavCor počítá s tím, že stavební práce začnou v květnu letošního roku a první byty budou dokončeny v srpnu 2010. Čtvereční metr bytové plochy bude stát od 55 000 korun výše, přičemž většina bytů bude ve velikostech 1+kk, 2+kk a 3+kk. Střešní apartmány mají dispozice 4+kk. Developer uvádí, že Rezidence Jubileum byla navržena pro mladé pracující páry a rodiny, které chtějí žít v centru Prahy, ale nechtějí platit přehnané ceny v historické části města.
Popisek: Vizualizace Rezidence Jubileum

BRAND24

Pan Tauchen by se divil
Když vojenský sluha Josef Švejk sháněl pro feldkuráta Katze olej posvěcený biskupem, aby mohli poskytnout poslední pomazání, nalil mu příručí agilní firmy Polák v Dlouhé třídě pan Tauchen konopný olej číslo tři. I když tedy již v čase první světové války bylo využití konopného oleje zjevně víceúčelové, téměř sto let, které od té doby uplynuly, je ještě rozšířilo. A zdaleka nejde jen o kouření konopí. Olej, který obsahuje 80 až 90 procent nenasycených mastných kyselin a je bohatý na životně důležité omega-3-kyseliny, nyní slouží i k výrobě kosmetiky. S konopnou kosmetickou řadou Therme Laa Senses (na snímku) přišel ve spolupráci s firmou Waldland dolnorakouský wellness komplex Therme Laa – Hotel & Spa. Série přípravků vyrobená z biotechnologicky pěstovaného konopí obsahuje například konopné mýdlo, sprchový gel až po tělové mléko a krémy na bázi konopného oleje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).