Menu Zavřít

DVĚ MALÉ NA JEDNU VELKOU

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Podceňované malé skotské banky nakupují v Londýně

O jednu z největších britských bank National Westminster Bank (NatWest) se ucházejí dva skotské finanční domy Bank of Scotland a Royal Bank of Scotland Group, které jsou minimálně dvakrát menší než vyhlédnutá britská kořist. Oba předložily samost atně návrhy na převzetí v řádu dvou desítek miliard liber s cílem dosáhnout vyšší ziskovosti nové banky a vytvořit britskou bankovní dvojku po finanční skupině HSBC.

Londýnští bankéři přitom hledí na své skotské partnery spatra. Nejlépe to vystihl nový výkonný ředitel NatWestu David Rowland. „Je velký rozdíl mezi tím vést obchod na nároží anebo řídit obchodní dům Tesco, prohlásil pro týdeník The Economist. Menší ve likost skotských finančních domů je ale podle agentury Reuters v tomto případě kladem. Pokud budou úspěšné při převzetí, mimochodem největším převzetí mezi britskými firmami, pak by neměly mít významné problémy s antimonopolními úřady.

Velikost skotských bank nehraje takovou roli jako schopnost jejich managementu a výnosnost, kterou dosahují při správě aktiv. Bank of Scotland, která přišla s podobným návrhem neúspěšně už před dvěma lety, založila nový plán na zdrcující kriti ce relativně slabé ziskovosti banky NatWest. Její plán měl okamžitou odezvu. Ani ne tři týdny po 24. září, kdy oznámila úmysl převzít anglickou banku za 21 miliard liber (35 miliard dolarů), se výkonný ředitel NatWestu Derek Wanless dověděl, že po sedmi letech působení v bance skončil. Bank of Scotland chtěla kritikou managementu NatWest ukázat, že ač má čtyřikrát menší tržby, přebíranou banku by vedla lépe. Odvoláním Wanlesse tuto kritiku britský peněžní ústav fakticky uznal.

Obrana krádeží.

Funkci výkonného ředitele převzal nejvyšší šéf banky NatWest David Rowland, který se nyní snaží nepřátelskému návrhu co nejrozhodněji postavit. I když plán Bank of Scotland je podle vedení NatWestu špatně koncipovaný, zavádějící a banku podhodnocuje, Rowland chce ve své obranné strategii využít i pr vky skotského plánu.

NatWest se hodlá orientovat již jen na klíčové aktivity a vedlejších se zbavit. To ovšem znamená prodej dceřiných firem, tedy to, co navrhovala Bank of Scotland. Dále chce Rowland šetřit na nákladech - do roku 2002 celkem 525 milionů liber, z toho skoro polovinu v příštím roce. Proto hodlá prodat starobylé bankovní budovy, přemístit se do levnějších prostor a zavřít hlavní sídlo, které firmu ročně stojí závratných 72 milionů liber. Šet ření se dotkne také zaměstnanců - do dvou let se má snížit počet pracovních míst o deset tisíc na 27 tisíc a uzavřít se má celkem dvě stě poboček. V brzké době chce Rowland navíc odkoupit z trhu zpět firemní akcie za dvě miliardy liber.

Druhý hráč.

Akcionáři NatWestu se však nemusí rozhodovat pouze mezi převzetím ze strany Bank of Scotland a obranným plánem. Existuje ještě třetí varianta. Svůj návrh na převzetí přinesla i Royal Bank of Scotland, která se NatWestu nabídla jako alternativa. Původně chtěly skotské banky převzít NatWest společně. Neshodly se však na způsobu dělení londýnského finančního domu a do akce šla každá na svou pěst.

Jako první hodnotící kritérium mezi dvěma návrhy na převzetí může akcionářům sloužit cena, kterou je ochotná skotská konkurence za NatWest zaplatit. Bank of Scotland zvýšila nabídku 26. listopadu na 25,5 miliardy liber (asi 42 miliard dolarů). Konkurenční Royal Bank of Scotland byla schopna dát dohromady až 26,5 miliardy liber, a to za pomoci některých evropských bank, které jsou jejími akcionáři. Schopnost shromáždit takovou sumu svě dčí o tom, jakou důvěru má skotský management u svých akcionářů. Nabízený způsob převzetí je obvyklý. Každá ze skotských bank nabízí výměnu akcií a prémii doplněnou zvláštní dividendou. Cena se však managementu NatWestu nezamlouvá, pořád o pakuje, že i zvýšené skotské nabídky banku podhodnocují.

Kromě hodnotového vyjádření nabídky, která se mění ze dne na den podle vývoje ceny akcií bank, mají akcionáři NatWestu ke srovnání ještě strategické plány navrhovatelů. Podle chystaných úspor má větší ambice a snad i lepší vyhlídky Royal Bank of Scotland. Ta očekává od skotsko-britské kombinace úsporu celkem 1,18 miliardy liber narozdíl od nižších 1,015 miliardy liber v plánu Bank of Scotland.

K gentlemanství daleko.

BRAND24

V současné době se zainteresované finanční instituce navzájem očerňují. Bank of Scotland označila protinávrh Royal Bank za „podřadnou nepřátelskou nabídku a prohlásila, že její návrh je hodnotnější a akcionářům při nese úspory a vyšší příjmy. Royal Bank naopak uvedla, že její nabídka není na rozdíl od návrhu Bank of Scotland nepřátelská, nýbrž jen nevyžádaná.

Třetí strana, šéf NatWestu, používá očividně silnější výrazy vůči Bank of Scotland. „Za plány Bank of Scotland se skrývá nebezpečná směsice arogance a zápecnictví, zvláště v části o informační technologii, která by k úspěchu potřebovala něco jako boží zásah, prohlásil Rowland. Analytici i proto podle agentury Reuters soudí, že větší šanci má Ro yal Bank. Obě banky spolu již nějaký čas o spojení jednají, zatímco vztahy Bank of Scotland s vedením NatWestu jsou velmi špatné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).