Menu Zavřít

Dvanáct nejdražších obrazů české historie

24. 6. 2012
Autor: profit

Po loňském útlumu se letos český trh s uměním rozjel na plné obrátky. Za pět nejdražších obrazů už sběratelé dali více než 125 milionů korun. Padl i absolutní rekord českých aukcí. V žebříčku nejdražších obrazů vydražených v Česku se můžete podívat i na dalších jedenáct milionových děl.   

www.profimedia.cz

Z první samostatné večerní aukce galerie Adolf Loos Apartment and Gallery uběhla zhruba hodina a půl. Za křeslo Oty Pavla zrovna někdo zaplatil dvanáct tisíc korun. Napětí v sále malostranského Kaiserštejnského paláce by se ale dalo krájet. Na řadě je poslední položka. Kupkův Tvar modré. Už vyvolávací cena byla rekordní. Částku 45 milionů korun ještě nikdy nikdo za Kupkův obraz nezaplatil. „Souboj o obraz trval dlouhých dvacet minut. Přihazovalo se po 250 tisících. Proti pozdějšímu vítězi, dražiteli na telefonu, stála jedna zájemkyně přímo v sále. Údajně se takto střetli jeden z nejbohatších Čechů s jedním z nejbohatších Rusů,“ napsal o aukci Jan Skřívánek z odborného časopisu Art+Antique. Konečná cena předčila očekávání. Potřetí dopadlo dražební kladivo na pult, když se nabídka vyšplhala na 55,75 milionů korun. I s tříprocentní aukční provizí vítěz zaplatil 57,42 milionů korun. To je absolutní rekord českých dražeb i celosvětovým rekordem, pokud jde o obrazy českých umělců dražených v aukcích.

Tvar modré strčil do kapsy předchozí jedničku českých dražeb, Kupkovo Zhroucení vertikál, které se před třemi lety prodalo i s provizí za necelých 26 milionů korun. „Doufali jsme, že by vyvolávací cena mohla poskočit o dva až tři miliony. Dosažená částka byla i pro nás určitým překvapením a do jisté míry i zadostiučiněním a oceněním dlouhodobé práce naší aukční síně a galerie,“ říká Vladimír Lekeš, ředitel Adolf Loos Apartment and Gallery. Obraz „Zhroucení vertikál“, který pochází ztřicátých let minulého století je jistě kvalitním obrazem, tvrdí Lekeš, nicméně ho nelze srovnávat sobrazem Tvar modré. „Ten Kupka namaloval vroce 1913, tedy vjeho uzlovém období a v období vzniku světové abstrakce. Obrazy ztohoto Kupkova období a stouto proveniencí se vsoukromých sbírkách již prakticky nevyskytují,“ dodává galerista.

Jaké další obrazy se letos prodaly za více než 10 milionů korun?

O jaké autory mají čeští sběratelé největší zájem?

Jaké obrazy patří mezi 12 nejdražších v české historii?

BRAND24

Kdo by mohl nejnovější rekord překonat?

To najdete v pondělním vydání týdeníku PROFIT.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).