Menu Zavřít

Dva roky za lichvu, dvanáct let za úplatek

25. 8. 2008
Autor: Euro.cz

TRESTNÍ ZÁKONÍK - Zaměstnat na stavbě načerno Ukrajince, Rumuna či Vietnamce se v budoucnu podnikatelům rozhodně nevyplatí. Neoprávněné zaměstnávání cizinců bude zřejmě už od ledna 2010 trestné. Počítá s tím návrh nového trestního zákoníku, který budou v příštích týdnech schvalovat poslanci.

Nový trestní zákoník, který má začít platit až od začátku roku 2010, nepřinese firmám mnoho zásadních změn. Nový kodex má nahradit dosud platný trestní zákoník starý desítky let, který byl už mnohokrát novelizován.

„Nic fatálního se v oblasti podnikání neděje, naopak u některých hospodářských trestných činů dochází ke zmírnění, jinde ke zpřesnění,“ potvrzuje Marek Benda, předseda ústavně-právního výboru, který už vládní návrh trestního kodexu projednal. S několika drobnými pozměňovacími návrhy ho doporučuje sněmovně ke schválení.

Předloha z dílny ministerstva spravedlnosti podle náměstka ministra Františka Korbela ani v budoucnu nepočítá s trestní odpovědností právnických osob. „Měli by být trestáni konkrétní lidé za konkrétní činy,“ souhlasí poslankyně Zuzana Bebarová-Rujbrová. Je přesvědčena, že počet hospodářských trestných činů není nutné rozšiřovat. „Máme jich až dost, spíš je orgány činné v trestním řízení neumějí stíhat.“ V oblasti hospodářských a majetkových trestných činů budou naopak některé ze zákona vypuštěny, například „nesvolání valné hromady“.

Tunelářský paragraf v zákoně bude

Naopak slavný paragraf zneužívání informací v obchodním styku, který umožní trestat tuneláře, v předloze zůstává. „Sice mě to mrzí, ale je to podmínka sociálních demokratů, jinak pro trestní zákoník nebudou hlasovat,“ vysvětluje Benda. V minulém volebním období právě kvůli absenci „tunelářského paragrafu“ sociální demokracie trestní zákoník nepodpořila, a tak nebyl navzdory několikaletému projednávání ve sněmovně nakonec schválen.

Problémy čekají v budoucnu firmy, které půjčují na příliš vysoký úrok. Nejen trestní, ale i chystaný občanský zákoník počítá s potíráním lichvy. Pokud někdo „zneužije něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru,“ bude potrestán odnětím svobody až na dva roky nebo zákazem činnosti. Chystaný nový občanský zákoník má lichvu zakázat, takže každá smlouva s nemravně vysokým úrokem se automaticky stane neplatnou.

Kartelové dohody budou stíhány

Ministerstvo spravedlnosti také vyhovělo úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a vytvořilo skutkovou podstatu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže (takzvané kartelové dohody). Kdo poruší zvláštní právní předpisy o nekalé soutěži a dopustí se například klamavé reklamy, klamavého označování zboží a služeb, podplácení, porušování obchodního tajemství nebo ohrožování zdraví spotřebitelů a životního prostředí, bude potrestán odnětím svobody až na tři roky, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

Ministerstvo spravedlnosti zase prosadilo nový trestný čin neoprávněné zaměstnávání cizinců. Tomu, kdo neoprávněně zaměstná nebo zprostředkuje zaměstnání cizinci, který se na území republiky zdržuje neoprávněně nebo nemá platné pracovní povolení, hrozí trest odnětí svobody až pět let.

CO MÁ BÝT V BUDOUCNU TRESTNÉ

Zneužití informace a postavení v obchodním styku

Neoprávněné zaměstnávání cizinců

Uzavření kartelových dohod o cenách

Poškození finančních zájmů Evropských společenství

Za poškozování zájmů Unie až deset let**

Novinkou je paragraf o poškození finančních zájmů Evropských společenství. Tohoto trestného činu se dopustí nejen ten, kdo zpronevěří evropské peníze, ale nově i ten, kdo umožní nesprávné použití dotací, nebo kdo bude zadržovat dotace či podpory z fondů či dotace neposkytne. Za takový čin hrozí vězení, při škodě velkého rozsahu dokonce až deset let odnětí svobody.

BRAND24

Stát se totiž zavázal, že bude chránit finanční zájmy spojené Evropy. A dosud platný trestný čin podvod nebo úvěrový podvod na to podle ministerstva spravedlnosti nestačí.

Návrh má také zlepšit ochranu práv duševního vlastnictví. Zvyšují se horní sazby trestných činů proti průmyslovým právům a proti autorskému právu až na osm let vězení. V rámci vládního programu boje proti korupci se rovněž zvyšují sazby u trestného činu přijímání úplatku. Dokonce na pět až dvanáct let, spáchá-li tento čin úřední osoba, proti současné maximální sazbě dva až osm let. Kdo poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, může být potrestán odnětím svobody až na osm let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).