Menu Zavřít

Důvěra v ekonomiku rychle roste v Česku i v Německu

24. 11. 2010
Autor: profit

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v listopadu meziměsíčně zvýšila. Stejný ukazatel v Německu je nejvýše od sjednocení země.

Foto: Stockbyte

Souhrnný ukazatel důvěry v Českou ekonomiku ve srovnání s říjnem stoupl o 1,3 bodu. Zvýšila se důvěra spotřebitelů i podnikatelů. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 11,7 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila o 2,2 bodu a mezi podnikateli vzrostla o 1,1 bodu.

Dnešní index podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory zřejmě reaguje na růst německého indexu Ifo v říjnu. “ČR je o několik měsíců svým vývojem posunuta za Německem. Tam, kde je Německo dnes, bude ČR počátkem roku 2011. Bohužel zdá se, že německé oživení nevydrží dlouho. Takže i u nás bude mít oživení jepičí život,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Indikátor spotřebitelské důvěry je meziročně vyšší o 3,8 bodu. Ze šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají mírné zhoršení celkové ekonomické situace, ale nečekají již takové zhoršení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v listopadu meziměsíčně snížil. Klesl ale i podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu i v obchodě. Ve stavebnictví a ve vybraných službách se naopak snížila. Ve srovnání s nízkou hodnotou v minulém roce je důvěra podnikatelů vyšší o 15,5 bodu.

V průmyslu se v listopadu hodnocení současné celkové ekonomické situace proti říjnu značně zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se zvýšilo také. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zlepšení výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou nepatrně vyšší než v říjnu, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně dále zvýšila. Proti nízkým hodnotám v minulém roce je o 23,7 bodů vyšší.

Lépe bude i v Německu věří tamní podnikatelé. To ukazuje index mnichovského institutu Ifo, který měří podnikatelskou náladu v Německu a v listopadu vystoupil na 109,3 bodu. Dostal se tak na nový rekord od sjednocení Německa. V říjnu byl index po zpřesnění údajů na 107,7 bodu. Zvýšily se i další klíčové parametry indexu, s kurzem eura to ale moc nepohnulo. Mírně sice zpevnilo, dál jej ale tlačí dolů krize na periferii eurozóny.

Důvěra v další vývoj ekonomiky se vyvíjí lépe, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že index mírně klesne a dostane se na 107,4 bodu. I ten nejoptimističtější odhad počítal s růstem pouze na 108,2 bodu.

„Německá ekonomika se na předkrizovou úroveň vrací mnohem rychleji, než řada lidí očekávala,“ poznamenal ekonom finančního ústavu ING Financial Markets Carsten Brzeski. “Uprostřed nové finanční krize a problémů se státními dluhy v eurozóně je německá ekonomika patrně ostrovem štěstí,“ dodal.

CONTENT24

Nejnovější hodnota indexu se opírá o postoj zástupců zhruba 7000 firem z celého Německa. Index především ukazuje, že eurozóna je zřetelně rozdělená a zatímco německá ekonomika vykazuje solidní růst a jasné zlepšení, zbytek eurozóny má větší či menší potíže.

Jiný průzkum v úterý ukázal, že v Německu se výrazně zvyšuje také aktivita v průmyslu i v sektoru služeb, vyšší jsou i zakázky. Znamenalo by to, že Německo na přelomu roku možná poroste rychleji, než činily dosavadní odhady. Řada německých firem vidí své vyhlídky příznivěji, než je viděla ještě v polovině roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).