Menu Zavřít

Důvěra v českou ekonomiku roste

27. 12. 2010
Autor: profit

České firmy a spotřebitelé ekonomice věří. Pro příštích dvanáct měsíců očekávají zlepšení ekonomické situace.

Foto: Profit

Celková důvěra v tuzemskou ekonomiku se v prosinci meziměsíčně zvýšila. Souhrnný ukazatel důvěry se zvýšil o 3,6 bodu, a to vlivem růstu důvěry podnikatelů i spotřebitelů. Ve srovnání s nízkou hodnotou v prosinci 2009 je souhrnný indikátor důvěry meziročně o 13,5 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně zvýšila o 3,9 bodu, důvěra spotřebitelů se zvýšila o 2,5 bodu.

Mezi podnikateli důvěra nejvíce meziměsíčně vzrostla v průmyslu, dále pak ve vybraných službách. V obchodě a ve stavebnictví se důvěra naopak snížila. Ve srovnání s nízkou hodnotou v minulém roce je důvěra podnikatelů o 17,5 bodu vyšší.

Očekávání ekonomické situace pro příští tři měsíce se však z vysoké hodnoty v listopadu snížilo, pro příštích šest měsíců se téměř nezměnilo. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně značně zvýšila (o 6 bodů); oproti nízkým hodnotám v minulém roce je o 26,7 bodů vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry ve srovnání s relativně vysokou hodnotou v prosinci 2009 je meziročně o 2,5 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají zlepšení celkové ekonomické situace. Očekávání respondentů ohledně jejich finanční situace, nezaměstnanosti i úmyslu spořit se zlepšila také, ale pouze nepatrně.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v prosinci oproti minulému měsíci snížilo a dále se zhoršilo i nízké hodnocení celkové poptávky.

Pro příští tři měsíce stavebníci předpokládají ve srovnání s listopadem mírné zlepšení stavební činnosti při téměř stejné zaměstnanosti. Odhadují zajištění práce zakázkami na 7,9 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou však mírně vyšší než v listopadu. Celkově se důvěra ve stavebnictví v prosinci snížila o jeden bod a je o 11 bodů nižší než před rokem.

BRAND24

V odvětví obchodu se v prosinci ve srovnání s listopadem hodnocení současné ekonomické situace mírně snížilo. Zásoby se podle mínění respondentů v prosinci snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v listopadu. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně snížila o 0,6 bodu, ale v meziročním srovnání je o deset bodů vyšší než v prosinci 2009.

Ve vybraných odvětvích služeb se hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně zvýšilo. Hodnocení poptávky se mírně snížilo a její očekávání pro příští tři měsíce se naopak zvýšilo. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší než v listopadu. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb oproti minulému měsíci zvýšila o 2,7 bodu a v meziročním srovnání je o 11,4 bodu vyšší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).