Menu Zavřít

Dušan Šrámek: Pozor, Šlachta naslouchá

30. 10. 2015
Autor: čtk

Mezi poslanci a lidmi od fochu se šíří vtip. „Víte, proč má Šlachta vždycky navrch nad Kortem? Protože Korte má jenom jedno velké ucho a Šlachta dvě.“ Řeč je na jedné straně o dlouholetém předsedovi poslanecké komise pro kontrolu odposlechů a na druhé o řediteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Personifikace problémů s odposlechy nemůže být výstižnější – poslanec, který bojuje proti jejich zneužívání, a vysoký policejní důstojník, který si na nich fakticky vybudoval kariéru.

Přestože počet trestných činů za loňský rok meziročně klesl, počet odposlechů se zvýšil. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovalo Policejní prezidium. Podle policie je důvodem nárůst kvalifikované trestné činnosti, která použití odposlechů umožňuje. To je sice podle Korteho možné vysvětlení, nicméně není jasné, zda by jejího odhalování nemohlo být dosaženo i za pomoci jiných metod, méně zasahujících do práv a svobod občanů.

Právě v adekvátnosti vyšetřovacích metod je jeden ze základních kamenů úrazu. Vždy má záležet na profesionalitě a osobní integritě každého soudce, zda policii a státnímu zástupci vyhoví při nasazování odposlechů, či nikoli. A stalo se bohužel ustálenou praxí právě Šlachtova útvaru, že v zásadních kauzách záměrně ignoruje zákonného soudce pro přípravné řízení a pro odposlechy si účelově vybírá jiné soudy, či dokonce jednotlivé soudce, kteří mu jdou na ruku. Takovým soudem je třeba ten ostravský, který pro ÚOOZ „dělal“ jak pražskou kauzu Nagyová, tak současnou kauzu olomouckou.

Není to jediný příklad toho, že šlachtovci zacházejí se zákony pružně. Oba zmiňované případy se týkají trestné činnosti spojené s korupcí. Ta přitom vůbec nespadá do gesce ÚOOZ. Patří do pravomoci „konkurenčního“ Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Ještě v roce 2010, kdy Šlachta ÚOOZ přebíral, vykazoval tento útvar pouze jediný odposlech související s korupcí. V roce 2013 jich bylo už 67. Když loni na jaře nastupoval do funkce policejní prezident Tomáš Tuhý, jako jednu z priorit zmínil, že se ÚOOZ přestane korupcí zabývat a bude se věnovat tomu, co mu přísluší.

Výsledek? Z loňských 578 odposlechů jich protimafiánský útvar navlékl 135 na korupci. Pro srovnání, ÚOKFK jich měl sto. Celkový počet odposlechů u ÚOOZ přitom oproti předloňsku poklesl, takže procentuálně zabírají korupční kauzy v činnosti Šlachtova útvaru stále větší místo. Prostředky i personál jsou přitom omezenými zdroji.

Jestliže se někde používají neadekvátně, či dokonce protizákonně, musejí nutně chybět jinde. Zjednodušeně řečeno, kdyby se místo fantasmagorických korupčních kauz věnoval Šlachta tomu, čemu se věnovat má, nemuselo možná zemřít 40 lidí na otravu metylalkoholem. I to může být jeden z aspektů nadužívání či zneužívání odposlechů.

Autor je publicista a redaktor serveru Česká justice


Čtěte také:

Obviněný hejtman Rozbořil neposlechl výzvu grémia, dál odmítá odstoupit

BRAND24

Exposlanci v kauze Nagyová zřejmě budou vymáhat odškodné u soudu

Týdeník Euro: Šlachta Langera spojuje nejen se soláry, ale i s Rittigem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).