Menu Zavřít

Důležité je udržet v roce 2012 získaná teritoria

4. 1. 2012
Autor: profit

Asociace exportérů, která zastupuje přední české exportní firmy, hodnotí uplynulý rok 2011 jako velice úspěšný a to jak z pohledu samotného exportu, tak fungování asociace. I přes rekordní čísla varuje před zhoršením podmínek v letošním roce 2012 především kvůli zpomalování ekonomik zemí EU.

Foto: Profimedia.cz

Nejsou zatím k dispozici kompletní data o exportu za rok 2011, ale již teď je zřejmé, že se obchodní bilance dostala na historické maximum a uvidíme, zda překročila hranici 200 mld. korun,“ zhodnotil rok 2011 Jiří F. Grund, předseda Asociace exportérů, ale vzápětí dodal: „Rok 2012 již tak optimisticky nevidím a to především ve světle ekonomické situace v Evropě. Důležité bude udržet teritoria, která jsme jako exportéři dosáhli, případně s rozvahou přemýšlet o oprášení staronových trhů, například v rámci zemí SNS. Každopádně je třeba zachovat chladnou hlavu a nesnažit se za každou cenu protlačit na další trhy. Nejisté výsledky a zbytečné investice do takových pokusů by mohly být pro řadu exportérů fatální.

CONTENT24

Jako velmi dobrý hodnotí rok 2011 také analytik společnosti AKCENTA Miroslav Novák: „Vývoz vzrostl od začátku loňského roku o 14 % oproti tomu předchozímu. Blízká budoucnost již tak optimisticky ale nevypadá. Přebytek obchodní bilance lze očekávat i nadále, avšak objem exportu bude v meziročním srovnání stagnovat nebo dokonce poklesne. Jedním z klíčových důvodů je právě svázanost českého vývozu s německým hospodářstvím, kde jsou evidentní známky výrazného zpomalení.

I samotná Asociace exportérů hodnotila své fungování v roce 2011 pozitivně. „Podařilo se nám uspořádat opět dvě exportní fóra, na kterých vystoupili jak zástupci České národní banky, tak bývalí i současní politici nebo představitelé exportních firem. Také jsme v rámci diskusí s centrálními bankéři prezentovali své názory a hledali cesty, jak pomoci českým exportérům v této, ekonomicky obtížné, době,“ zhodnotil fungování asociace v loňském roce Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů. „V příštím roce, který bude pro řadu exportérů obtížný, chceme i nadále svým členům poskytovat maximální servis a informace, které jim mohou v podnikání pomoci,“ doplnil Daněk.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).