Menu Zavřít

Duel: Zúčastnilo se demonstrace proti válce v Iráku hodně Čechů?

17. 3. 2003
Autor: Euro.cz

ne Vlasta Parkanová poslankyně (KDU-ČSL) Celosvětové masivní demonstrace proti válce byly namířeny především proti aktuálním postojům Spojených států a Velké Británie. Český parlament odhlasoval, že bez souhlasu mezinárodního společenství, reprezentovaného Radou bezpečnosti OSN, bychom se případného útoku na Irák nezúčastnili.

ne

Vlasta Parkanová poslankyně (KDU-ČSL)

Celosvětové masivní demonstrace proti válce byly namířeny především proti aktuálním postojům Spojených států a Velké Británie. Český parlament odhlasoval, že bez souhlasu mezinárodního společenství, reprezentovaného Radou bezpečnosti OSN, bychom se případného útoku na Irák nezúčastnili. Tuto situaci by mohlo změnit pouze použití zbraní hromadného ničení ze strany Iráku. Osobně jsem nezaznamenala, že by významná část české společnosti měla nějak odlišný postoj, což ostatně dokazuje i to, že protiválečných demonstrací se u nás zúčastnilo jen velmi málo lidí, většinou z okrajů politického spektra. Jsem ráda, že žijeme v zemi, kde lidé mohou svobodně projevovat své názory. Iráčané takové štěstí nemají.

ano

CONTENT24

Jaroslav Doubrava senátor (KSČM)

Je pohlazením po duši, kolik lidí (z toho velké množství mladých) se dokázalo postavit proti hanebnosti, kterou pan Bush připravuje. Také oceňuji, že na demonstracích nebyli jenom komunisté. Co se týče naší demonstrace, všechno proběhlo v klidu, třebaže pod drobnohledem policie. Myslím, že valná většina z policistů, kteří by se tam bez navelení jinak nemohli dostat, má na celou záležitost stejný názor. Odhaduji, že se naší demonstrace zúčastnilo kolem deseti tisíc lidí, i když média uváděla mnohem méně. Pokud jde například o stotisícovou demonstraci v Berlíně, musíme vzít v úvahu počet obyvatel v obou městech. Na naší povaze mi však vadí, že na zadupání zalezou lidé do kouta. Doufám, že se z nás tohle začne konečně vytrácet.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).