Menu Zavřít

Duel: Měly by být jednotné ceny léků?

18. 11. 2002
Autor: Euro.cz

ano Marie Součková, ministryně zdravotnictví ČR Určitě. Občané by už neměli běhat od jedné lékárny ke druhé, aby si mohli koupit levnější léky. T oto nedůstojné postavení by právě vyřešily jednotné ceny léků, které by byly stejné v jakékoli lékárně po celé České republice.

ano

Marie Součková, ministryně zdravotnictví ČR

Určitě. Občané by už neměli běhat od jedné lékárny ke druhé, aby si mohli koupit levnější léky. T oto nedůstojné postavení by právě vyřešily jednotné ceny léků, které by byly stejné v jakékoli lékárně po celé České republice. T oto opatření by mělo začít platit od roku 2004, kdy by byly stejně vysoké i doplatky, které se také dnes liší lékárnu od lékárny. Uvědomme si, že dnes se liší ceny doplatků o desítky, mnohdy ale dokonce o stovky korun. T en, kdo na to doplácí, je ve finále pacient. Stejně tak by neměla být už dále rozšiřována síť současných lékáren. Naopak by si měl každý občan zvyknout chodit ke svému lékárníkovi, který by mu dokázal co nejlépe a nejkvalitněji poradit. Díky tomu by došlo i k potřebné stabilizaci v oboru a ke zkvalitnění lékárenské péče.

ne

BRAND24

Milan Cabrnoch, poslanec ODS

Pokud se podaří zrealizovat záměr ministerstva zdravotnictví, jediný, kdo na to doplatí, bude pacient. A to i přes tvrzení ministryně zdravotnictví, že právě pacient na tom vydělá. Ti, co potřebují levnější léky, je totiž ani nebudou muset shánět - levnější léky prostě nebudou. Lékárny nebude nic motivivat k tomu, aby levnější léky nakupovaly. Stejně tak je nesmyslné tvrdit, že dnes je již trh nasycen, a že by neměly vznikat nové lékárny. T o, zda potřebuje veřejnost další lékárenská zařízení, může zodpovědět pouze trh. Protože oba návrhy jsou protitržní, budu zásadně proti. Cenovou a další regulaci jsme zde zažívali čtyřicet let, i se známými negativními důsledky. T akzvané volání po stabilizaci oboru je jenom podléhání lobbistickým tlakům ze strany České lékárenské komory.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).