Menu Zavřít

Duel: Měl by stát sbírat citlivá data o nemocných?

9. 12. 2002
Autor: Euro.cz

ne Karel Neuwirth, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Současná praxe shromažďování údajů o nemocných do státních centrálních registrů některých chorob je v rozporu s ochranou osobních údajů, protože není upravena zákonem. Ministerstvo zdravotnictví by si tak mohlo zřídit jakýkoli registr, například registr modrookých.

ne

Karel Neuwirth, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů

Současná praxe shromažďování údajů o nemocných do státních centrálních registrů některých chorob je v rozporu s ochranou osobních údajů, protože není upravena zákonem. Ministerstvo zdravotnictví by si tak mohlo zřídit jakýkoli registr, například registr modrookých. To samozřejmě nejde, takový sběr dat musí upravovat zákon. Jedinou alternativní možností je sběr dat se souhlasem dotčené osoby, ale tady by zřejmě stát u pacientů neuspěl. Je také otázkou, zda vůbec ministerstvo potřebuje tolik registrů a zda do nich potřebuje tolik citlivých dat, kolik dnes sbírá.

ano

BRAND24

Vladimír Polanecký, hlavní hygienik ČR

Sběr dat do centrálních registrů vybraných chorob probíhá již čtyřicet let. Nechápu tedy, proč právě nyní se proti tomu zvedla takováto kritika. Oponenti namítají, že údaje o národnosti či sexuální orientaci jsou nadbytečné a že mohou být zneužity. Ale právě třeba mezi Romy je větší výskyt pohlavních chorob. Také potřebujeme vědět, jaké sexuální chování má ten, který pohlavní chorobou onemocněl. Jde především o oblasti státní zdravotní politiky. Bez nich by nemohla být prevence cílená a účinná. A zneužití údajů? Přece každý doktor má povinnost mlčenlivosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).