Menu Zavřít

Duel: Jste pro zvýšení DPH u některého zboží a služeb?

9. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Bohuslav Sobotka, ministr financí (ČSSD)anoTato změna je součástí záměru vlády ČR na konsolidaci a stabilizaci veřejných rozpočtů v příštích třech letech. Je to krok ke zpomalování tempa zadlužování České republiky, který je dlouhodobě debatován v rámci přístupového jednání ČR o vstupu do EU.

Bohuslav Sobotka, ministr financí (ČSSD)

ano

Tato změna je součástí záměru vlády ČR na konsolidaci a stabilizaci veřejných rozpočtů v příštích třech letech. Je to krok ke zpomalování tempa zadlužování České republiky, který je dlouhodobě debatován v rámci přístupového jednání ČR o vstupu do EU. Divím se protestům Občanské demokratické strany - základní sazba daně z přidané hodnoty ve výši 22 procent byla stanovena v době, kdy byla ODS nejsilnější vládní stranou, součástí vládní koalice a měla předsedu vlády. V rámci daňové soustavy byla navržena tehdejším ministrem financí Ivanem Kočárníkem. Navíc loni na podzim přišla naše vláda s návrhem směřujícím k prvnímu kroku sbližování sazeb DPH. Navrhovali jsme zvýšení snížené sazby na 7 % a snížení základní sazby na 21 %. Cílem bylo předejít současnému skokovému řešení a hlasy ODS náš návrh tehdy zamítly.

Lubomír Suk, poslanec (ODS)

BRAND24

ne

Pro řadu občanů to bude šok. Vláda nehledá opatření vedoucí k úsporám a dlouhodobé prosperitě společnosti, ale pouze dodatečné zdroje na financování svých nereálných cílů. Raději sáhne tímto opatřením do kapsy každého z nás. Ministr financí tvrdí, že k žádnému výraznému zdražení nedojde, ale pak nechápu, z čeho očekává vyšší příjmy ve výši cca 11 mld. Kč do rozpočtu. Opatření povede k výraznému zdražení velkého sortimentu zboží a služeb. Vláda ČSSD například s velkým povykem a za velké peníze zavádí internet do škol. Nyní ho školám pěkně zdraží. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Bohužel uvedený zákon povede ke zdražení řady výrobků, které byly zvýhodněny pro ekologický charakter: např. solární zařízení pro ohřev vody, tepelná čerpadla, vodní turbíny, větrné elektrárny, malé čistírny odpadních vod apod.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).