Menu Zavřít

Duel: Je nutné zabývat se již teď návrhem na přímou volbu prezidenta?

11. 8. 2003
Autor: Euro.cz

O přímé volbě prezidenta by se mělo diskutovat bez časového tlaku, dostatečně dlouho. Bylo by správné, aby se návrhem, který jsme sněmovně předložili, zabývala ústavní komise, zřízená na nedávném plénu.

Hana Marvanová, poslankyně US-DEU

ANO

Současný systém nepřímé volby prezidenta vytváří situaci, kdy je prezident sice legitimně zvolen, nicméně parlamentem, na kterém je tudíž bezprostředně závislý. Nepřímá volba prezidenta může vést k tomu, že i po opakované volbě prezident není zvolen. Vhodnější by bylo, aby prezident svůj mandát odvozoval přímo od občanů. Zavedení přímé volby si navíc dlouhodobě přeje asi osmdesát procent občanů. Je třeba konstatovat, že v polovině zemí Evropy (třeba i na Slovensku a v Polsku) je prezident volen přímo občany, ve čtvrtině nepřímo, čtvrtina zemí jsou konstituční monarchie.

Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM

CONTENT24

NE

Naše strana byla první, která v roce 1990 navrhovala přímou volbu prezidenta. Nicméně, nyní se nacházíme v období, kdy prezident České republiky již byl zvolen parlamentem - byť po určitých peripetiích, které možná vyvolaly potřebu již druhé skupiny navrhovatelů předložit návrh zákona na přímou volbu. Před námi je téměř celé funkční období prezidenta. Otázku přímé volby, ale i otázky s ní související (třeba změny kompetencí), je proto možné vyřešit v klidu, bez emocí, odborně. Aposléze pak připravit takovou právní normu, která skutečně bude mít všechny nutné právní vazby a zcela zapadne do ústavního pořádku naší země. Nechce mi snad někdo tvrdit, že by došlo k nějaké havarijní situaci a museli jsme volit prezidenta třeba za půl roku nebo za rok parlamentem znovu?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).