Menu Zavřít

Duel: Bylo odvolání ředitele ČT Jiřího Balvína na místě?

2. 12. 2002
Autor: Euro.cz

ne Helena Fibingerová, členka Rady ČT Nemyslím si, že bych byla naprostou a nekritickou příznivkyní Jiřího Balvína, jak je mi často podsouváno. Není to rváč. Na druhou stranu si myslím, že lze na jeho práci, kterou pro ČT odvedl, vystopovat i řadu kladů. Například to, že televizi dokázal stabilizovat.

ne

Helena Fibingerová, členka Rady ČT

Nemyslím si, že bych byla naprostou a nekritickou příznivkyní Jiřího Balvína, jak je mi často podsouváno. Není to rváč. Na druhou stranu si myslím, že lze na jeho práci, kterou pro ČT odvedl, vystopovat i řadu kladů. Například to, že televizi dokázal stabilizovat. Proto bylo odvolání neuvážené. A nejvíce ze všeho mi vadí fakt, že jsme se týden před odvoláním, tedy na radě, kde chyběl k odvolání jeden hlas, domluvili, že bude vytvořen tým, pod kterým dojde k nápravným opatřením. T o, že rada nevyčkala, jak se bude činnost tohoto týmu projevovat v praxi, považuji za selhání rady, a především lidské selhání těch jejích členů, kteří pro toto řešení týden předtím zvedli ruku. Mohli alespoň nějakou dobu počkat a dát řediteli ještě jednu šanci.

ano

BRAND24

Petr Kučera, člen Rady ČT

Rozhodně se nedalo uvažovat o jiném řešení, než k němuž Rada ČT nakonec, byť napodruhé, dospěla. Jiří Balvín dostal od členů rady mnohokrát vážné varování, to si však nikdy nebral k srdci. Celé jeho působení bylo řadou manažerských selhání. Sdělovací prostředky vytáhly tu či onu kauzu, ale rozhodování o generálním řediteli nebylo rozhodováním o jednotlivostech. Rozhodovali jsme o celém komplexu otázek, mezi něž patří i například naprosté selhání komunikace mezi vedením a Radou ČT. My jsme zástupci koncesionářů, my musíme hájit jejich zájmy, a ředitel musí toto naše postavení respektovat. Televize je placena z koncesionářských poplatků, a ne z jeho soukromých peněz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).