Menu Zavřít

DUEL - VNÍMÁTE NOVĚ VYBUDOVANÉ ZÁTARASY NA ČESKO-SLOVENSKÉ HRANICI JAKO PROBLÉM?

26. 1. 2004
Autor: Euro.cz

ANONěkolik desítek zábran na místních komunikacích by prý mělo přispět ke zlepšení ochrany státní hranice, zejména ve vztahu k nelegální migraci. To je obtížně dosažitelný cíl, protože v horských oblastech Beskyd a Javorníků se nacházejí desítky polních cest, které tyto zábrany nemají.

MARTIN ŘÍMAN (ODS), poslanec ANO Několik desítek zábran na místních komunikacích by prý mělo přispět ke zlepšení ochrany státní hranice, zejména ve vztahu k nelegální migraci. To je obtížně dosažitelný cíl, protože v horských oblastech Beskyd a Javorníků se nacházejí desítky polních cest, které tyto zábrany nemají. Například v katastru obce Bílá na Frýdecko-Místecku jsou instalovány tyto zábrany v počtu pěti kusů na pěti místech, ale v celém lesním prostoru tohoto katastru se podle sdělení starosty nachází několik desítek podobných cest a cestiček, které si lze vybrat jako náhradu. Problémem je, že je nesmírně ztížen život občanů, kteří mají své domky přilehlé ke komunikaci, na které jsou zábrany instalovány. Konkrétně ve zmíněné obci Bílá byly tři masivní zábrany instalovány tak, že sice umožňují lidem vyjít ze dvorků na komunikaci, ale už jim neumožňují vyjet s autem. Nepříjemná je především zima, kdy je horská oblast zasypána metrem a půl sněhu. Když už, tak by měly být zátarasy umístěny alespoň inteligentnějším způsobem. STANISLAV GROSS (ČSSD), ministr vnitra

BRAND24

NE

**Platný zákon policii k takovéto instalaci opravňuje. Z místního hlediska je zapotřebí posuzovat, zda byly zátarasy umístěny správně. Pokud je možné instalovat je někde lépe, lze to kvalifikovat jako chybu. Otázkou zůstává, jestli vůbec mohly být instalovány jinak. Ze zákona vyplývá, že překážky mohou být umístěny pouze v bezprostřední blízkosti státních hranic, což je zákonem přesně stanoveno - do 50 m od hraniční čáry. Představa, že zátarasy zabrání všem formám nelegální migrace, by byla naivní. Zábrany, které nejsou českým výmyslem, se však ukazují jako účinné. Osvědčily se na jiných státních hranicích při boji proti organizované nelegální migraci, která často probíhá tak, že po polních lesních cestách projíždějí mikrobusy a osobní auta napěchovaná (omlouvám se za tento výraz) nelegálními migranty. Nezabrání ale těm, kteří chodí takzvaně po zelené pěšky. Opatření má také pomáhat v boji proti různým formám trestné činnosti, třeba rychlému vyvážení ukradených osobních automobilů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).