Menu Zavřít

DUEL - Měly by některé pojišťovny ze zákona přispívat hasičským záchranným sborům 2 % z pojistného?

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

RADKO MARTÍNEK (ČSSD) poslanec Uznávám, že je to svým způsobem kontroverzní návrh. Situace hasičského záchranného sboru je však opravdu neuvěřitelně tristní, co se týče jeho vybavení. Netýká se to jenom státních (tzv. profesionálních) hasičů, ale také jednotlivých zásahových jednotek obecních zastupitelstev.

 

ANO

RADKO MARTÍNEK (ČSSD) poslanec

Uznávám, že je to svým způsobem kontroverzní návrh. Situace hasičského záchranného sboru je však opravdu neuvěřitelně tristní, co se týče jeho vybavení. Netýká se to jenom státních (tzv. profesionálních) hasičů, ale také jednotlivých zásahových jednotek obecních zastupitelstev. Tam je technika možná ještě horší, než si vůbec umíme představit. Je potřeba připomenout, že dnes už zdaleka není hlavní prací hasičských sborů práce na požárech. Hlavní práce směřují do ochrany při haváriích, záchranách životů, automobilových nehodách. I struktura technického vybavení by měla být proto jiná. Když hasiči vyjíždějí se starými, v podstatě už téměř nepoužitelnými auty, jsou to paradoxní situace. Po loňských povodních jsme velmi chválili hasiče, co všechno udělali pro dobro této země. Pak jsme na ně však v tichosti zapomněli. Zmíněný návrh, který by pro pojišťovny nebyl velkou zátěží, by celou záležitost alespoň částečně dlouhodobě řešil. Obdobné systémy fungují v Rakousku, Švýcarsku či Německu.

BRAND24

NE MIROSLAV KALOUSEK (KDU-ČSL) poslanec**

Situace hasičských záchranných sborů z hlediska investičního majetku není dobrá, nařizovat něco pojišťovnám však není řešením. Proč jsme to neřešili třeba při zákonu o dani z příjmů, kde jsme na financování hasičských záchranných sborů mohli vyčlenit určité procento? Nebo při zákonu o spotřební dani, kdy jsme mohli uvalit spotřební daň třeba na zápalky - mohli bychom jí říkat například planoucí haléř - a z tohoto odvodu financovat hasičské záchranné sbory? Mohl bych pokračovat do ještě absurdnějších situací. Není ve stejné situaci třeba lékařská záchranná služba? Budeme pro každou takovou službu hledat podobný precedens? Zvláštní představa. Na příjmové straně by vzniklo naprosto zdeformované soutěžní prostředí. A to na straně pojišťovacích produktů. Pojišťovnám by byla uložena mandatorní povinnost vůči určitému produktu, zatímco vůči jiným produktům nikoliv. Zátěž by byla přenesena na pojištěnce. Velmi mě rozhořčuje, že o něčem takovém třináct let po listopadu 1989 vůbec diskutujeme.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).