Menu Zavřít

DUEL

9. 2. 2004
Autor: Euro.cz

- Litujete, že sněmovnou neprošel návrh řešící regulaci vysokých stavů černé zvěře? LADISLAV SKOPAL (ČSSD), poslanec NEVe sněmovně jsme již dříve zažili vášnivou diskuzi kolem mysliveckého zákona. Měl jsem to štěstí (nebo smůlu?), že jsem byl tehdy předkladatelem.

- Litujete, že sněmovnou neprošel návrh řešící regulaci vysokých stavů černé zvěře?

LADISLAV SKOPAL (ČSSD), poslanec NE

Ve sněmovně jsme již dříve zažili vášnivou diskuzi kolem mysliveckého zákona. Měl jsem to štěstí (nebo smůlu?), že jsem byl tehdy předkladatelem. Při návrhu ohledně černé zvěře jsem zase zastupoval zpravodaje. Chápal jsem problém, který přednesl zastupitel Královéhradeckého kraje. Ale už při jeho projednávání jsem se klonil k vládnímu stanovisku, jež zcela jasně říkalo, že na regulaci početních stavů prasat divokých lze využít možností daných zákonem o myslivosti, zejména prostřednictvím povolení lovu ve zvláštních případech, tj. např. povolením lovu za pomoci zdrojů umělého osvětlení. Je pravdou, že škody v zemědělství, které černá zvěř dělá, jsou velké, ale v případě koordinace mezi krajským úřadem a mysliveckým sdružením lze regulace této zvěře dosáhnout. Ač bych rád déle diskutoval o této problematice, při projednávání jsem tak neučinil. Nechtěl jsem znovu zákon o myslivosti otevírat a jitřit tak vášně v Poslanecké sněmovně. Proto jsem navrhl zamítnutí návrhu týkajícího se černé zvěře.

BRAND24

MILOSLAV KUČERA (ODS), poslanec ANO

Zamítnutí mě nemile překvapilo. Nepochybuji o tom, že v oblasti chovu černé zvěře mohla novela významně napomoci k redukci jejího stavu. To znamená i ve způsobu a intenzitě odlovu. Zarazila mě slova poslance Skopala, který odmítal zákon o myslivosti vůbec otevřít. Mám za to, že dokud je u Ústavního soudu stížnost na novelu zákona o myslivosti, nenajde se ve sněmovním sále nikdo, kdo by chtěl zákon novelizovat nějakým významným způsobem. Dokonce jsem před sněmovnou i za své kolegy slíbil, že otevření zákona k žádné větší změně nepoužijeme. Jsem proto přesvědčen, že obavy pana Skopala se tentokrát nacházely v poněkud liché rovině. Jestliže v praxi jsou škody způsobené černou zvěří skutečně významné, měli jsme nalézt minimální odvahu a v případě potřeby uzavřít džentlmenskou dohodu, že tento zákon bude použit jen ke zmíněné malé úpravě, což by byla svým způsobem technická záležitost. Velice krátce to mohlo projít sněmovnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).