Menu Zavřít

Důchody zatíží rozpočet navíc až stovkami miliard

20. 4. 2010
Autor: profit

Ústavní soud (ÚS) zrušil s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, který je méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Podle ministra financí Eduarda Janoty toto rozhodnutí zatíží státní rozpočet možná až stovkami miliard korun.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Soudci potvrdili, že systém nebere dostatečně ohled na to, kolik lidé vydělávali a odváděli státu do penzijního systému. Výpočet procentní výměry důchodu je podle ÚS protiústavní, protože staví solidaritu nad zásluhovost a v kombinaci s ostatními parametry důchodového systému negarantuje právo na přiměřené hmotné zabezpečení. V důsledku se může verdikt soudu projevit na penzích až 95 procent občanů.

Rozhodnutí soudu velmi vážně vnímají politici. Volební lídr ODS Petr Nečas vyzval k urychlení prací na důchodové reformě neboť alternativou je podle něj přímá hrozba nižších penzí. Předseda ČSSD Jiří Paroubek rozhodnutí označil za aktivistické, neboť soudci ovlivnili i výši rozpočtového schodku bez politické odpovědnosti. Záležitost bude muset jako jeden ze svých prvních úkolů po květnových parlamentních volbách řešit nová politická vláda. ČSSD a ODS jsou favority voleb, je pravděpodobné, že jedna z těchto stran vládu sestaví.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).