Menu Zavřít

Důchody by měly od ledna 2010 vzrůst o 205Kč

31. 8. 2009
Autor: profit

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka navrhne vládě, aby valorizovala všechny důchody. Tedy starobní, invalidní i pozůstalostní, a to od 1. ledna 2010.

Autor: Jakub Stadler

Podle návrhu, o kterém má kabinet rozhodnout do 30. září, by se měly důchody zvýšit o cca 205 Kč. Tzv.základní výměra, která je pro všechny důchody stejná, by měla vzrůst o 50 Kč na 2 220 Kč. Procentní výměra důchodu, která je individuální a zjednodušeně řečeno závisí na výši příjmu a počtu odpracovaných let, by se měla zvýšit o 2 %. Po valorizaci by od ledna 2010 byl průměrný starobní důchod 10 270 Kč.

„Mám obavy, že pokud důchody nezvýšíme nyní, sníží se jejich reálná hodnota a propad ve srovnání s průměrnou mzdou se už nepodaří dohnat“, říká ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Dodává, že chce i do budoucna zabránit snížení životní úrovně domácností důchodců.

BRAND24

V současné době tvoří průměrný důchod 41,9 % průměrné mzdy. Bez valorizace by se snížila tato relace o 1,4 p.b. Rovněž by klesla reálná hodnota důchodu o 1,2 p.b. Navíc by bylo možné důchody zvýšit až od roku 2011. Vývoj ekonomiky totiž ukazuje, že v roce 2010 nebude splněna podmínka pro mimořádnou valorizaci, kterou je pětiprocentní růst cen.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).