Menu Zavřít

Důchodce má nárok na plnou péči i v zahraničí

4. 3. 2011
Autor: profit

Podnikatel, který dlouhou dobu působil v zahraničí, může uvažovat o tom, že se tam usadí i na důchod. České úřady v současnosti posílají důchody do plných 64 zemí světa. Jak si tam coby důchodce zajistíte plnou zdravotní péči?

Důchodce má nárok na plnou péči i v zahraničí

Foto: Profimedia

Po celoživotní práci či podnikání se každý těší na zasloužený důchod. Mnozí emigranti se na stáří vracejí domů za rodinami a přáteli. Některé české důchodce pak láká představa strávit penzi v cizině. Pro zajímavost – Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí v současné době zhruba 52 tisíc důchodů do 64 států světa. Řadu z nich však může odradit hrozba zdravotních komplikací a představa vysokých účtů za doktora. Málokdo totiž ví, že od května 2010 platí, že důchodce má nárok na plnou zdravotní péči nejen v zemi, která mu vyplácí důchod, ale i v jiné zemi EU, kde se rozhodne usadit. To platí i pro jejich nezaopatřené rodinné příslušníky. Bohužel, někdy může být obtížné domoci se svých práv.

Italové zablokovali péči o českou emigrantku

Solvit centrum nedávno řešilo případ české emigrantky, která se po životě stráveném v Itálii rozhodla vrátit se Prahy za rodinou. Byla však vážně nemocná a potřebovala komplexní lékařskou péči. Požádala svou italskou pojišťovnu o vystavení formuláře E121, který je k plnému čerpání zdravotní péče v zahraničí potřeba. Bohužel, tato instituce ani po několika měsících urgencí daný formulář nevystavila. Klientka byla v zoufalé situaci, neboť v ČR tak měla nárok jen na nezbytnou péči. Na doporučení VZP se pak obrátila na Solvit. Ten situaci vyhodnotil jako omezování volného pohybu osob. Požádal proto své italské kolegy o pomoc, ti zaurgovali italskou pojišťovnu a formulář byl neprodleně vydán.

Kde hledat radu

Řadu informací i bezplatnou pomoc poskytuje Centrum mezistátních úhrad. Informaci o výplatě dávek důchodového pojištění do zahraničí naleznete na webu České správy sociálního zabezpečení.

SOLVIT pak mohou občané i podnikatelé kontaktovat v případech, kdy český i zahraniční úřad porušuje evropské právo. SOLVIT zdarma řeší zejména problémy s uváděním zboží na trh, vracení DPH, uznávání kvalifikace, volný pohyb služeb, ale i urgence evropských formulářů (týkající se například přídavků na děti, podpory v nezaměstnanosti či pojištění).

Požádejte včas o správné formuláře

Český důchodce i jeho nezaopatření rodinní příslušníci, kteří se chtějí usadit v jiné zemi EU (ale také v Norsku, Švýcarsku, Lichtenštejnsku či Islandu), tam mají dle nového evropského Nařízení č. 883/2004 nárok na plnou zdravotní péči. Zároveň jim tento nárok zůstává zachován i v ČR. Můžete si tedy vybrat, ve které zemi chcete být léčeni. V ostatních zemích EU pak budete mít nárok na nezbytnou lékařskou péči.

Důchodce, který se chce usadit v jiné zemi EU, by o tom měl informovat svou zdravotní pojišťovnu a požádat o vystavení formuláře E121 (nově zvaný S1). Pojišťovně také ohlásí, zda s ním pojedou i nezaopatření rodinní příslušníci. Rozlišuje se také fakt, zda za ně platí pojistné stát (děti), či jde o samoplátce. Například manželka v domácnosti, která si doposud platila pojistné sama, tak musí činit i v případě přestěhování do zahraničí.

S formulářem E121/S1 pak navštívíte v místě svého nového bydliště instituci, která v daném státě zajišťuje zdravotní péči. Ta už pak informuje, jaké další doklady od vás bude vyžadovat (například doklad o bydlišti). Poté vás zaregistruje jako důchodce z jiného členského státu a sdělí vám, jakým způsobem a s jakými doklady získáte v jejich zemi lékařskou péči. Máte nárok na veškerou lékařskou péči za stejných podmínek jako místní důchodci. Tuto péči bude hradit vaše česká zdravotní pojišťovna zahraniční instituci, která vás zaregistrovala.

V České republice pak vám i nezaopatřeným rodinným příslušníkům zůstane zachován nárok na plnou zdravotní péči (ponecháváte si i český průkaz pojištěnce).

BRAND24

Závěrem tip: Není nutné složitě do ciziny převážet důchod osobně či to řešit na poště či v bance. Můžete Českou správu sociálního zabezpečení požádat o výplatu dávek důchodového pojištění do zahraničí, a to jak na vaši tamní adresu, tak i na váš bankovní účet u místní banky.

Autorka pracuje na ministerstvu průmyslu a obchodu, odboru vnitřního trhu a služeb EU.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).