Menu Zavřít

dTest: Nepodceňujte zabezpečení počítače

1. 4. 2011
Autor: profit

Podle průzkumu Eurostatu byla během roku 2010 napadena třetina všech počítačů v rámci Evropské unie, přičemž čtyři procenta uživatelů hlásila zneužití osobních údajů. Časopis dTest nyní provedl test antivirových programů, na jehož základě doporučuje výběr ochrany počítače pečlivě zvážit.

Foto: Profimedia.cz

Časopis dTest uveřejnil ve vydání 03/2011 a na www.dtest.cz srovnání devatenácti produktů ochrany počítače. Testovány byly jak placené bezpečnostní balíčky, tak i zdarma poskytované antivirové programy. Prověřovány byly nejen z hlediska schopnosti ochrany před viry a škodlivým softwarem, ale také například z pohledu snadnosti obsluhy či zatížení počítače.

Jako celkově nejlepší bezpečnostní balíček byl vyhodnocen Bitdefender Internet Security 2011. Kvalitní a zároveň poměrně levný je i G Data Internet Security, ovšem jeho nevýhodou je vyšší zatížení počítače. Redaktor časopisu dTest Jan Hrouda současně varuje před dvěma ne zcela dostačujícími bezpečnostními balíčky: “Produkty McAfee Internet Security a Agnitum Outpost Pro Security Suite poskytují pouze dostatečnou ochranu před viry a škodlivým softwarem a nenabízí opravný disk, který umožňuje spustit systém z CD či USB a obnovit životní funkce počítače v případě jeho těžkého zasažení.“

Placené bezpečnostní balíčky se od zdarma nabízených antivirových programů liší zejména tím, že jsou doplněny o firewall, který sleduje odesílaná a přijímaná data. Dobrý firewall by měl počítač ochránit i před pokusy o útoky z internetu.

Dobrý antivir by měl mít k dispozici obsáhlou, co nejčastěji aktualizovanou databázi škodlivých programů a nebezpečných webových stránek. Výhodou je, pokud dokáže vyčistit zabalený soubor formátu ZIP, což není běžným jevem. V testu bylo také hodnoceno, zda antivirový program nevyhodnotí jako hrozbu legitimní aplikaci či soubor. Zjištěné rozdíly v ochraně mezi placenými a zdarma nabízenými verzemi od stejných autorů ale nejsou výrazné. Pro rozhodování o výběru správného antiviru může také pomoci zatížení počítače a náročnost na operační paměť.

BRAND24

Jan Hrouda dodává další podstatné rady k ochraně počítače: “Nezbytné je provádět pravidelné aktualizace operačního systému, bezpečnostních programů, internetových prohlížečů a komunikačních programů. Opatrnost je důležitá pro uživatele sociálních sítí jako Facebook, jejichž uživatelé dávají čast o k dispozici citlivé údaje. Je třeba se vyvarovat využívání internetového bankovnictví v internetových kavárnách a na cizích počítačích.“

Test antivirových programů přináší časopis dTest 3/2011, podrobné informace jsou přístupné také na webových stránkách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).