Menu Zavřít

Drzé brambory

8. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Český statistický úřad informoval o cenách

Den poté, co ČNB vyvěsila na své webové stránky lednovou zprávu o inflaci, vydal Český statistický úřad (ČSÚ) čísla o tom, jak to s cenami vypadá na počátku roku. Zatím je sitauce taková, že poměrně výrazně snížená inflační prognóza centrální banky (na konci letošního roku 2,4 až 3,4 procenta) je sice nižší než vlastní inflační cíl uvádějící 2,75 až 4,75 procenta (viz Tajuplná ČNB, str. 39), ale odpovídá realitě. Tím spíše, že máme před sebou dvojnásobně volební rok, v němž není radno soužit obyvatelstvo extrémními cenovými šoky ze strany establishmentu. A tím spíše, že v Česku je sice docela utěšená domácí poptávka, ale za hranicemi je recese, která tlačí ceny dolů. To je argument pro to, že klesající trend míry inflace se ještě nějakou dobu udrží. Odborníci předpokládají, že celé první pololetí.
Meziměsíční růst cen v lednu činil 1,5 procenta, zatímco loni to bylo 1,9. Meziroční inflační index se tak snížil z prosincových 104,1 na 103,7 procenta. Způsobily to především méně razantní cenové deregulace a další administrativní opatření. Zatímco loni v lednu se na meziměsíčním růstu cen podílely 1,4 bodu, letos to bylo 0,7 bodu. Zbytek připadá na tržní vlivy, mezi nimiž vedou potraviny (meziměsíčně plus 1,9 procenta), a z nich zase brambory (plus 19,6 procenta). Těch se loni na jaře urodilo moc a letos jich zase bude málo (méně se zaselo), takže bramborový růstový efekt potrvá i v dalších měsících. Totéž lze pravděpodobně říci také o pohonných hmotách. Lednová statistika zachytila ještě výhodné dovozní ceny ropných surovin, takže ceny dopravy meziměsíčně klesly o 0,4 procenta. V budoucnu lze ale očekávat opačný trend, který podpoří i sezónní růst poptávky motoristů.
Méně příznivé zprávy než ČSÚ přineslo minulý pátek ministerstvo práce a sociálních věcí. Míra nezaměstnanosti stoupla na konci ledna na 9,4 procenta (z prosincových 8,9 procenta). To lze sezonou vysvětlovat jen zčásti. Nabídka pracovních míst klesá, počet uchazečů roste, takže optimistické vize o vývoji na trhu práce vzaly za své. Experti se shodují v tom, že na českou ekonomiku dopadá nepříznivý vývoj na západě. Jednak v nižších odbytových možnostech na zahraničních trzích, jednak ve větší opatrnosti zahraničních investorů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).