Menu Zavřít

Druhý pokus. Stropnického lidé jednají v USA o vrtulnících

10. 4. 2017
Autor: Foto Bell Helicopter

Až do středy 12. dubna bude česká armádní delegace ve Spojených státech. Náměstek ministra Daniel Koštoval spolu s generálem Jiřím Vernerem v Pentagonu vyjednávají o nákupu dvanácti vrtulníků UH-1Y Venom od amerického námořnictva.

Informace týdeníku Euro potvrdil Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany. „Náměstek ministra obrany Daniel Koštoval je v čele čtyřčlenné delegace, kterou čekají pracovní jednání se zástupci Pentagonu nebo návštěva ve think tanku Atlantic Council,“ popsal Pejšek. „Pokračují pracovní konzultace týkající se pořízení vrtulníků, kde jsou USA jedním z uchazečů,“ dodal jedním dechem.

Jedním z hlavních témat diskuzí se zástupci amerických ozbrojených sil bude nákup víceúčelových vrtulníků. I proto v české delegaci sedí Jiří Verner, bývalý velitel vzdušných sil a současný poradce náčelníka generálního štábu. Koštoval by vojsku rád pořídil tucet středně těžkých strojů UH-1Y Venom z dílen firmy Bell Helicopter.

Plánuje se, že dvanáct vrtulníků z původní velké objednávky pro americké námořnictvo by Česká republika získala prostřednictvím vládního programu FMS (Foreign Military Sales). Problémem venomů ovšem je, že ve srovnání s konkurencí jsou velmi drahé. Zatímco evropské zbrojovky Airbus Helicopters či AgustaWestland nabízejí Praze jeden vrtulník za zhruba půl miliardy, Washington se po snížení prvotní nabídky dostal na zhruba jednu miliardu korun za kus.

Vojsko navíc nechce říct, jestli mu platforma UH-1Y Venom skutečně vyhovuje. Odmítá totiž zveřejnit specifikace, jaký konkrétní vrtulník nyní vlastně hledá. I proto ještě na ministerstvu obrany nepadlo definitivní rozhodnutí. Že je Bell Helicopter favoritem zakázky, se ale proslýchá už od zimy, jak v únoru informovalo Euro.

Není bez zajímavosti, že Daniel Koštoval se měl do USA vydat už v minulých týdnech. Cestu mu ale nakonec ministerstvo obrany zrušilo. Kromě vrtulníků teď Koštoval v USA jedná i o tématech, která se budou řešit na květnovém summitu NATO v Bruselu včetně budoucnosti poradní mise v Afghánistánu.

BRAND24

O české armádě dále čtěte:

Proč českou armádu zachraňují cizí úředníci

Armáda tuší zlé časy. Dojdou lidi

Vojáci mají dostat víc peněz. Stropnický se brání

Ministr Martin Stopnický při návštěvě českých vojáků v Litvě.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).