Menu Zavřít

Druhý domov na Costa del Sol

5. 6. 2006
Autor: Euro.cz

BYTY VE ŠPANĚLSKU Středomořské pobřeží Španělska prožívá už několik let viditelný boom bytové výstavby. Na trh se každý týden dostávají stovky nových bytů, které hledají majitele. Kupují je často cizinci, mezi nimiž přibývá i Čechů.

BYTY VE ŠPANĚLSKU Středomořské pobřeží Španělska prožívá už několik let viditelný boom bytové výstavby. Na trh se každý týden dostávají stovky nových bytů, které hledají majitele. Kupují je často cizinci, mezi nimiž přibývá i Čechů.

Koupit si byt na Costa del Sol či v jiném španělském regionu dnes - zejména po vstupu Česka do Unie - není nic složitého. Na rozdíl třeba od Chorvatska, kde si lze nemovitost pořídit jen prostřednictvím společnosti, v níž je kupec společníkem.

Španělský právní řád v tomto ohledu nepředstavuje žádné překážky, bez větších problémů je možné získat i hypoteční úvěr u některé ze španělských bank. Celá obchodní transakce se dá zvládnout za jeden až dva měsíce, zápis do katastru ovšem vyžaduje další dva až šest měsíců.

RÁJ NEJEN PRO DŮCHODCE

Španělsko patří mezi světové velmoci turistického ruchu. Stále větší zájem je ale o dlouhodobé pobyty - druhý domov ve Španělsku nacházejí leckteří Západoevropané. Už dlouhou dobu je hlavně Costa del Sol - přibližně stokilometrový pruh pobřeží mezi městy Malaga a Marbella - považován také za útočiště movitých důchodců hlavně z Británie a Německa.

Atraktivitu regionu začínají oceňovat i obyvatelé české kotliny. „Konzultací na různých úrovních poskytujeme ročně stovky, konkrétní realizované transakce se zatím počítají v desítkách,“ říká Boris Mochnáč z realitní konzultantské firmy Mediterranea, která je specializovaná právě na prodej zahraničních nemovitostí. „Prodáváme také domy a byty v Portugalsku, USA či Chorvatsku. Z hlediska poptávky je ale Španělsko nespornou jedničkou,“ hodnotí Mochnáč tuzemský zájem o zahraniční rezidenční objekty.

V HORÁCH JE LEVNĚJI

Na Costa del Sol se v současnosti staví doslova na každém kroku. Kde už nestojí hotel, vila či bytový dům, tam je staveniště. Právě bytové domy jsou - vzhledem k větší cenové dostupnosti - v popředí zájmu zahraničních kupců. Ceny jsou velmi rozdílné, záleží na kvalitě bytu, ale hlavně na lokalitě. „Roli hraje vzdálenost od městských center, ale hlavně přístup k moři. Se vzrůstající vzdáleností cena klesá,“ říká Boris Mochnáč. Přímo na pobřeží už je těsno, začíná se ve stále větší míře stavět také v hornatém terénu na sever od pobřežní dálnice Malaga - Marbella, a právě tady jsou ceny nejnižší. „Lze najít i byty s cenou 1200 eur za metr čtvereční, v blízkosti moře stoupají na 2200 až 2500 eur, přímo u moře mohou stoupnout až na 8000 eur,“ popisuje Mochnáč cenovou mapu. Na druhé straně jsou španělské byty na pobřeží oproti tuzemským standardům větší. Byty s výměrou kolem 50 metrů čtverečních jsou výjimečné, obvyklé jsou bytové jednotky o ploše 70 až 80 metrů.

Nejnižší ceny za bytovou jednotku se pohybují kolem 100 tisíc eur (přibližně 2,8 milionu korun). V lepších lokalitách a v blízkosti moře je to přibližně 250 tisíc eur.

V nižších cenových polohách se ceny bytů pohybují na úrovni obvyklé v Praze. Lze je dále snížit. Ve Španělsku mohou developeři přibližně třetinu bytů prodávat ještě před udělením stavebního povolení. V takových případech jsou ceny o 10 až 30 procent nižší. Po dokončení lze zase generovat příjmy z pronájmu, které se pohybují podle kvality bytu a sezony mezi 800 a 1500 eury (2+1 o ploše 70 metrů) za týden.

Je ovšem třeba počítat s vedlejšími výdaji - zhruba sedm procent kupní ceny padne na DPH, respektive daň z převodu nemovitosti, tři procenta na služby notářů, poplatky a podobně. Majitel bytu také platí místní daně, poplatky za správu budovy a poměrně nízkou daň z nemovitostí.

LOKÁLNÍ ROZDÍLY

Naopak jedním z problémů je roztříštěná a nepřehledná legislativa. Každá autonomní oblast má vlastní zákony a totéž platí pro systém stavebních povolení. Nedávno se dostaly do sporu andaluzská vláda s městem Marbella o platnost některých povolení. „V případě komerčních nemovitostí se ve Španělsku postupuje dosti razantně, někdy se i bourají. V žádném případě se to ale netýká bytových domů. Už proto, že leckteré byty mají druhé i třetí majitele. Navíc Španělé a jejich stavebnictví ze zahraniční poptávky po bytech vysoce profitují,“ vysvětluje Boris Mochnáč.

BRAND24

Podle něj je i v Česku patrná vzrůstající poptávka - zájem mají Češi rovnou měrou o bydlení i byty jako výnosnou investici. Pro investory je španělské pobřeží atraktivní: ceny rezidenčních realit rostou každým rokem o 10 až 12 procent.

JAK NA TO

  • zvažte své finanční možnosti
  • rozhodněte se o typu nákupu (bydlení, investice) a lokalitě
  • vyhledejte realitní, respektive konzultantskou firmu
  • navštivte vybranou nemovitost na místě
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).