Menu Zavřít

Drtí nás zejména kontrolní hlášení, říkají finalisté Manažera roku

4. 4. 2016
Autor: Redakce

Ředitelé firem podnikajících v oborech, jako jsou gumárenství, chemie, radiokomunikace či sklářský průmysl, se nezávisle na sobě shodli, že administrativní zátěže v České republice neubývá, navzdory opakovaným ujišťováním z úst vládních činitelů. Stejný názor zastává 80 procent respondentů ankety mezi finalisty loňského 22. ročníku soutěže Manažer roku.

Počet byrokratických překážek podnikání v České republice podle nich naopak stále roste. Co je pro firmy a další organizace nejpalčivějším problémem počátkem letošního roku?

Odpověď je jednoznačná: Novela zákona o DPH s účinností od 1. 1. 2016 a nová povinnost podávat měsíční hlášení správci daně.
Výsledky ankety potvrdily, že se obavy expertů naplnily. Z respondentů ankety právě kontrolní hlášení k DPH jako největší administrativní překážku pro podnikání jmenovalo více než polovina respondentů – loňských finalistů soutěže.

Jako další zbytečné systémové obtíže, které musejí při své práci překonávat, špičkoví manažeři jmenovali nedostatky stavebního zákona, pomalou elektronizaci státní správy, příliš vysoké náklady firem na zavádění legislativních novinek do praxe či nutnost administrativně zvládnout v účtárnách agendu exekucí týkající se jejich zaměstnanců.

BRAND24

Z účastníků ankety jich drtivá většina konstatovala zhoršení byrokratické zátěže, alespoň částečné zlepšení situace jich zaznamenala zhruba pětina.

Vyhlašovatelem Manažera roku, jehož vítězi budou oceněni 21. dubna v pražském Paláci Žofín, je Svaz průmyslu a dopravy ČR spolu s Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Českou manažerskou asociací, která je současně jejím realizátorem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).