Menu Zavřít

Dřevaři založí společné družstvo

6. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Dřevozpracující podniky na Vysočině letos založí společné družstvo. První regionální oborové sdružení v kraji, takzvaný klastr, bude sdružovat 13 podniků - od největší tuzemské pily a výrobců dřevotřískových desek až po menší truhlářství.

„Družstvo jim bude zajišťovat společnou propagaci v tuzemsku i v zahraničí, spolupráci při výzkumu a vývoji a pokusí se zlepšit jejich zásobování dřevem,“ řekl koordinátor projektu Vít Skála.

BRAND24

Spolupráce má pomoci zvyšovat konkurenceschopnost podniků. Klastr má proti jednotlivým firmám také větší šance na evropské dotace. Jinde v zemi již klastry vznikly - podle údajů krajského úřadu letos v Brně vznikl nábytkářský klastr. Mezi jeho 35 členy jsou i výrobci z Vysočiny.

Do družstva bude patřit největší tuzemská pila Stora Enso Timber ve Ždírci nad Doubravou i výrobci dřevotřískových desek -jihlavský Kronospan CR a Dřevozpracující družstvo Lukavec. Mezi členy budou těžební společnosti a tři truhlářství, výhledově se počítá také se vstupem vlastníků lesů. S družstvem budou spolupracovat vysoké zemědělské školy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).