Menu Zavřít

DRAŽBA MELANTRICHU ZA DVA TÝDNY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Soudní spory o budovu ale nekončí

Přestup poslankyně Marie Machaté z Unie svobody do České strany národně sociální na chvíli tuto formaci mediálně zviditelnil. Přesto jen o několik týdnů později na její tiskovou konferenci nepřišel jediný novinář. Podceňování národních socialist ů však není na místě. Politický význam ČSNS je sice nepatrný, ale ekonomicky a historicky je nesporně bohatá, což může její politickou roli postupně zvýšit. Zvláště v době, kdy rozhodující politické síly České republiky jsou zdiskreditované a důvěra občanů v ně dramaticky klesá.

Miliony z nemovitostí.

Národní socialisté vlastní několik budov v Praze, Ostravě a Českých Budějovicích. Za loňský rok získali z jejich pronájmu téměřčtyřicet milionů korun. Navíc u Krajského obchodního soudu v Praze leží ji ž dva roky žádost Nadace Melantrich 95 o svolání valné hromady akciové společnosti Melantrich 24.

Podle stanov společnosti svolává valnou hromadu představenstvo. Nikdo z posledního představenstva z roku 1948 společnosti Melantrich 24 se však dnešních dnů nedožil. V roce 1948 byla společnost znárodněna, ale nebyla nikdy vymazána z obchodního rejstříku. Proto se dnes jediný přeživší akcionář dožaduje svolání valné hromady soudní cestou. ČSNS se snaží domoci svého historického majetku přes Nadaci Melantrich 95. Bude-li společnost Melantrich 24 obnovena, získají národní socialisté další tucet nemovitostí, mezi nimiž je perlou budova Melantrichu na Václavském náměstí v Praze (EURO 10/1999).

„Soud nadále vzdoruje a odmítá rozhodnout. Nechuť Krajského obchodního soudu jakkoli rozhodnout o požadavku na svolání valné hromady Melantrichu 24 vnímáme jako výsledek lobbistických tlaků. Dokud oni nějak nerozhodnou, nemůžeme nic dělat. Pod ali jsme proto řadu stížností ministrovi spravedlnosti na postup soudce, ale nedostali jsme žádné odpovědi. Ministerstvo průmyslu a obchodu přes likvidátora navíc připravuje na 17. prosince dražbu budovy Melantrichu, přestože nejsou ukončeny soudní spory o její vlastnictví, říká předseda strany Jan Šula. Podle něj se zde projevují zájmy vlastníků okolních budov. Dražbu vyhlásila likvidátorka státního podniku Pragopress, současného vlastníka budovy, Nataša Reichlová.

Strana je zajímavá nejen finanční soběstačností, ale i otevřeností, se kterou o svém hospodaření informuje. Narozdíl od všech parlamentních politických stran zveřejnila celou auditorskou zprávu včetně soupisu majetku. V Poslanecké sněmovně je tak možné zjistit nejen, jaké má ČSNS nemovitosti, ale i kolik a jaké nakoupila osobní automobily, kopírky, počítače, tiskárny, televize či faxy. Zprávu zpřístupnila přesto, že výrok auditora byl s výhradou.

Vlaštovka Machatá.

Již v době, kdy národním socialistům předsedal Pavel Hirš, se hovořilo o jejich tajném fondu na nákup poslanců. Přiznává to i dnešní předseda Šula. Letos se tyto spekulace opět objevily a přestup poslankyně Machaté je zdánlivě podporuje. Šula přiznává, že vyjednává ještě s dalšími poslanci, kteří by bývalou poslankyni Unie svobody mohli následovat. Nyní se v jeho zorném poli objevili i bývalí studenti, kteří sepsali výzvu Děkujeme, odejděte. „Nabíd- li jsme těmto lidem schůzku a případný prostor v naší straně. K jednání ještě nedošlo z časových důvodů na jejich straně, říká Šula. ČSNS jim může nabídnout nejen finance a historii, ale i vybudovanou stranickou strukturu - stranické sekretariáty ve všech krajích a v jednačtyřiceti okresech.

Integrace malých stran.

BRAND24

Národní socialisté se prozatím politicky prosadili jen v komunálních volbách. Do místních zastupitelstev v roce 1998 za ČSNS kandidovalo 1600 lidí, z nichž podle Šuly uspěla plná jedna třetina. Starostu nebo místostarostu mají v padesáti městech. „Je třeba přiznat, že jde především o menší obce do pěti tisíc obyvatel. Tam se volilo méně podle stranického klíče, říká Šula.

Strana však již na jaře oznámila postupnou integraci s jinými malými politickými subjekty. Na jejím programu spolupracují zástupci Občanské koalice - Politického klubu, Pravý blok, hnutí Nezávislí a KAN. Nyní do ČSNS vstupuje Živnostenská str ana. „Od ledna bude v naší straně vytvořena živnostenská platforma, kde budou pracovat bývalí členové Živnostenské strany, říká k integračním procesům předseda Šula.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).