Menu Zavřít

Drama, nebo jen odstranění mrtvých duší?

16. 8. 2004
Autor: Euro.cz

ÚBYTEK ŽIVNOSTNÍKŮ Za poslední rok ukončilo podnikání více než 25 tisíc lidí. Některá podnikatelská sdružení v tom vidí přirozený vývoj. Jiná tvrdí, že živnosti skomírají, a další prorokují, že je "smrtící úder" teprve čeká.

**ÚBYTEK ŽIVNOSTNÍKŮ

BRAND24

Za poslední rok ukončilo podnikání více než 25 tisíc lidí. Některá podnikatelská sdružení v tom vidí přirozený vývoj. Jiná tvrdí, že živnosti skomírají, a další prorokují, že je „smrtící úder“ teprve čeká.

Český statistický úřad evidoval ve 2. čtvrtletí tohoto roku 792,9 tisíce podnikatelů, což je o 25,8 tisíce méně než vloni ve stejném období. Ubylo malých živnostenských firem - jejich počet klesl o 10 tisíc na 188,2 tisíce. Vůbec poprvé po deseti letech nepřetržitého růstu se snížil i počet živnostníků bez zaměstnanců: činnost jich ukončilo přes dvanáct tisíc, jejich celkový počet se ztenčil na necelých 573,6 tisíce. N ěkterá menší podnikatelská sdružení považují tento úbytek za přirozený. Tvrdí, že potíže jejich členů mají běžný charakter, i když připouštějí, že na hodnocení dopadů reforem je ještě příliš brzy. Ozývají se však i hlasy, že drobné podnikání umírá na úbytě a mnohým živnostníkům se vyplatí jen načerno. Předseda Sdružení podnikatelů ČR Bedřich Danda říká, že jde přímo o likvidaci podnikatelů. Hromadné ukončování živností podle jeho názoru neskončilo. Druhou vlnu očekává někdy na přelomu prosince 2004 a ledna 2005, až si živnostníci při sestavování daní spočítají, kolik je vlastně podnikání stojí. „Pro ty, kteří vydělají kolem deseti tisíc měsíčně, se tato situace stane smrtící,“ upozorňuje Danda. Statistické podklady nebo obecné přehledy považuje za problematické, protože s „ukončením živností souvisí mnoho jevů a především se nikdo s něčím takovým nechlubí“. N ámi oslovené živnostenské úřady se nedomnívají, že je nynější situace něčím výjimečná. Vedoucí Živnostenského úřadu v Kroměříži Miroslav Ševčík upozorňuje, že rozhodnutí o zrušení anebo přerušení živnostenského oprávnění ovlivňuje řada faktorů. „Nejvíce k tomu docházelo v období kolem vstupu naší země do EU. Informovanost podnikatelů byla naprosto nedostatečná a tak tady sehrály svou roli jejich obavy,“ říká. Přerušení živnostenského oprávnění přitom výrazně převyšovala nad úplným ukončením podnikání. O velkou skupinu zrušených živností se dále postarali vlastníci, kteří měli oprávnění aniž by ho využívali anebo to bylo tak zřídka, že nemělo smysl, aby si ho při zavedení paušální daně ponechávali. Podobně jsou na tom i ti, kteří živnostenský list užívali k přivýdělkům. V ýznamný úbytek podnikatelů přineslo zřejmě i sloučení obecních a okresních živnostenských úřadů. „Umožnilo efektivnější kontroly a odhalilo mrtvé živnostenské listy“, domnívají se pracovníci těchto úřadů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).