Menu Zavřít

Drama z rýžového kraje

14. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Tichý AmeričanSaigon, rok 1952. Reportérovi deníku London Times učarovala exotika přístavního města, kde navíc žije křehká tanečnice, k níž chová něžné city. Komplikovanou politickou situaci se usilovně snaží nevnímat.Americký film tichý Američan natočil Philip Noyce podle literární předlohy Grahama Greena.

Tichý Američan

Saigon, rok 1952. Reportérovi deníku London Times učarovala exotika přístavního města, kde navíc žije křehká tanečnice, k níž chová něžné city. Komplikovanou politickou situaci se usilovně snaží nevnímat.

BRAND24

Americký film tichý Američan natočil Philip Noyce podle literární předlohy Grahama Greena. Scénář Christophera Hamptona a Roberta Schenkkana je jakýmsi výběrem z obsáhlého Greenova románu, nicméně výběrem, který ctí dramatický náboj předlohy i silný motiv milostného vztahu. Novinář Thomas Fowler (Michael Caine) se - navzdory své profesi - dlouho odmítá angažovat ve stále napjatější politické atmosféře v zemi. Jeho existence v Saigonu se omezuje na běžné reportáže a „tiché“ přežívání daleko od evropského, příliš civilizovaného života. Saigon však ovládají Francouzi usilující o podrobení Vietnamu a do jejich snah se mísí jednotlivá domácí hnutí, pokoušející se vydobýt si samostatnost. Oficiálně ovládá zemi generál Thé, Ho Či Minovi komunističtí povstalci ze severu však získávají stále větší vliv. Na venkově a postupně i městských ulicích se šíří stále brutálnější projevy bojů o moc. Thomas však hledá zapomnění u své Phuong. Vede svou poslední životní bitvu - jen o lásku, a paradoxně s americkým přítelem Aldenem, který tu údajně pomáhá z pověření USA zbídačené zemi. Jeho láska i přátelství však musí projít náročnou zkouškou, na jejímž konci nebývá vždy pocit vítězství. Adaptace klasického románu Grahama Greena (poprvé vyšel v roce 1958) je milostným dramatem, které nabízí obraz jednoho místa v konkrétním čase, ale zároveň i úvahu o odvaze čelit morálním a citovým otřesům ve věčné válce lidského svědomí. Americký režisér australského původu Philip Noyce si vybral do hlavní role ideálního představitele - Caineova kreace stárnoucího reportéra chytajícího se posledních záblesků životní radosti je až neuvěřitelně dojemná. Cainovi role vynesla nominaci na Oscara a Zlatý glóbus. Je ovšem nutno podotknout, že Brendan Fraser se po jeho boku jako „tichý Američan“ (zapletený do intrik) stal neméně zdatným sekundantem. Film nenudí zbytečnou sentimentalitou a dějovými odbočkami, je naopak střídmě syrový. Za to patří dík svižné režii a střihu, když atmosféru exotických uliček, tanců, intimního příšeří, ale i napjatých okamžiků před úderem ve zdánlivě opuštěné krajině dokonale podbarvuje hudba Craiga Armstronga a Guye Grosse.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).