Menu Zavřít

Drahý plyn: dodavatelé ignorují cenové doporučení regulátora

2. 1. 2017
Autor: čtk

Zemní plyn pro české domácnosti zůstává dál drahý. Portál euro.cz srovnal ceníky největších dodavatelů plynu s indikativní cenou, kterou oznámil Energetický regulační úřad. A výsledek? Pouze jedna čtvrtina z celkových 197 nabídek pro domácnosti, jež používají plyn k vytápění, splňuje představu regulátora o férové ceně.

Rozsah problému lze demonstrovat na následujícím příkladě. Pokud by domácnost s roční spotřebou 25 megawatthodin platila za plyn cenu doporučenou regulačním úřadem (682 korun za megawatthodinu), za rok celkem uhradí - po započtení stálých poplatků, distribuce a daně z přidané hodnoty - zhruba 30 100 korun.

Pokud však má základní tarif u největšího dodavatele innogy (bývalé RWE), dosáhne roční účet za plyn 36 764 korun. To však není ta nejhorší varianta. Některé v minulosti uzavřené smlouvy se společnostmi Bohemia Energy a Centropol vycházejí podle cenového srovnávače portálu tzb-info.cz na 38 tisíc až 42 tisíc korun za rok.

Podle údajů tohoto srovnávače se pod doporučenou cenou ERÚ nacházejí zejména menší dodavatelé, jmenovitě třeba Halimedes, Blue-Gas, Carbounion, Eneka a Fosfa. Z větších dodavatelů sem spadají SPP CZ a MND - to s výjimkou základního tarifu, který je o korunu nad indikativní cenou.

Kolik si dodavatelé plynu účtují - cena v korunách za 1 megawatthodinu pro domácnost s plynovým vytápěním (bez DPH a plateb za distribuci) SPP CZ 640
MND (akční) 641
E.ON Energie (Variant 36) 647
innogy (Relax+) 651
indikativní cena ERÚ 682

MND (základní) 683
Lama Energy (akční) 699
Pražská plynárenská (Rodina+) 715
Comfort Energy 740
Centropol Energy (Plynek) 750
ČEZ Prodej (Klasik) 770
Yello Energy 779
EP Energy Trading 785
Bohemia Energy (Jubileum) 790
Europe Easy Energy 797
E.ON Energie (Standard) 810
Vemex Energie 829
Pražská plynárenská (základní) 837
ČEZ Prodej (Comfort A) 840
X Energie 865
Lama Energy (Standard) 885
innogy (Standard) 895
Centropol Energy (Jistota) 897
Bohemia Energy (Garance) 969

Zdroj: tzb-info

Největší dodavatelé energií se zpravidla nacházejí vysoko nad cenovým doporučením ERÚ. Výjimkou jsou některé nově představené produkty, konkrétně Relax+ od innogy a Variant 36 od E.ON Energie.

Velmi podobná je situace také v případě domácností, jež používají plyn k vaření a ohřevu vody. Pod indikativní cenou se i zde nachází jen zhruba čtvrtina nabídek, hlavně od malých dodavatelů.

Vysoké marže dodavatelů plynu (plyn nakupují na burze po zhruba 460 korunách za megawatthodinu a domácnostem jej dodávají s přirážkou 50 až 95 procent) jsou stále více terčem kritiky. ERÚ dokonce v létě zvažoval obnovení cenové regulace, nakonec se však k tak ráznému kroku neodvážil.

„Energetický regulační úřad nemá zákonné zmocnění pro to, aby reguloval celou koncovou cenu, kterou za plyn platí zákazník. Ačkoliv jsem ministra průmyslu a obchodu Mládka požádala o zákonné zmocnění v novele příslušného zákona, které by mi umožnilo zasáhnout alespoň ve výjimečných případech, nedočkala jsem se od něj souhlasného stanoviska, ale strohého odmítnutí,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

BRAND24

Jako náhradní řešení proto regulační úřad zvolil vyhlašování indikativních cen. Prvně se tak stalo letos v srpnu, nyní úřad cenové indikace výrazně snížil. Pro dodavatele jsou nezávazné, jejich smyslem je dát lidem představu o férové ceně zemního plynu.

Dále čtěte:

Návod jak ušetřit za plyn

Cenové rozdíly rostou. Češi přebíhají k levnějším dodavatelům energií

V Praze podraží v příštím roce voda, cena plynu a elektřiny zůstane stejná

Vzniká světová plynařská jednička. Linde a Praxair fúzují


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).