Menu Zavřít

Dráhy chtějí prodat investorům tisíce nemovitostí

4. 12. 2009
Autor: profit

České dráhy plánují prodej zhruba 6500 objektů soukromým majitelům v následujících třech letech. Očekávané výnosy až v miliardách korun chtějí použít na obnovy nádraží.

Autor: Martin Siebert

K prodeji je podle náměstka ČD Milana Matzenauera určeno například asi 470 bytových domů, administrativní budovy v centrech krajských měst nebo průmyslové nemovitosti v nádražních areálech. Většinu majetku představují drobné pozemky či budovy, jako jsou nádražní boudy, nevyužívaná skladiště nebo nákladové rampy. Kupce budou dráhy hledat především mezi obcemi, podnikateli a současnými nájemci.

BRAND24

Mezi nejznámější objekty patří Sweerts-Šporkovský palác v pražské Hybernské ulici. Dráhy se jej pokusily třikrát neúspěšně prodat v dražbě, kupec se nenašel ani v následném výběrovém řízení, kde byla minimální nabídka stanovena na 300 milionů korun.

Dráhy si chtějí ponechat jen budovy, které bezprostředně souvisejí s provozem vlaků. V majetku podniku zůstane všech 991 nádraží, které však čeká velká proměna, především za peníze z prodeje ostatního majetku. Podle náměstka je třeba na rekonstrukce nádraží bezmála 20 miliard korun, s takovým výnosem z prodeje nemovitostí ale dráhy nepočítají.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).