Menu Zavřít

Dráhy chtějí lepší lokomotivy, za pronájem dají 1,3 miliardy

21. 12. 2016
Autor: ČTK

České dráhy opět vypsaly tendr na pronájem deseti elektrických lokomotiv schopných jet rychlostí 200 kilometrů v hodině. Desetiletý pronájem by podle předběžných odhadů měl vyjít na 480 milionů eur (1,3 miliardy korun). Vyplývá to z poptávky ve Věstníku veřejných zakázek. Původní zakázku na stejný počet lokomotiv vypsaly České dráhy letos v dubnu, později ji ale zrušily.

Nové lokomotivy by měly na trase mezi Prahou a Hamburkem nahradit lokomotivy plzeňské Škoda Transportation nazývané Emil Zátopek, které nemají všechna povolení pro provoz na německých tratích.

Vlaky směřující z Prahy do Hamburku tak nyní přepřahají české lokomotivy v Drážďanech, odkud vlaky vozí německé stroje schopné jet 200kilometrovou rychlostí. Od jízdního řádu platného od poloviny letošního prosince ale musí ČD podle smlouvy s německými drahami samy na trase nasazovat lokomotivy schopné jet 200 kilometrů v hodině.


Přečtěte si o možném prodeji Škody Transportation:

Potvrzeno: Číňané chtějí koupit Škodu Transportation. Cena? Až 50 miliard

BRAND24


Stroje od Škody mohou na německých tratích jezdit jen 160kilometrovou rychlostí. Dopravce tak s nasazením těchto lokomotiv v Německu nepočítá. Podle mluvčího společnosti Petra Šťáhlavského jsou tyto lokomotivy nyní využívány na trasách do Budapešti, Vídně nebo Lince.

Dvacet lokomotiv od Škody Transportations vyšly České dráhy na 2,5 miliardy korun, další 1,2 miliardy činila smluvní pokuta, kterou dopravci udělil rozhodčí soud ve sporu s výrobcem. České dráhy totiž za vozidla, která Škoda Transportation nedodala v termínu, přestaly platit.

České dráhy vyšetřuj Evropská komise. Přečtěte si o tom:

Evropská komise vyšetřuje České dráhy za nízké ceny

 České dráhy (ilustrační foto)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).