Menu Zavřít

Drahý a ještě dražší

2. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Státní zemědělský intervenční fond

Podtitul:
Výměna informačního systému ohrožuje přítok evropských dotací

Dosluhující ministr zemědělství Jakub Šebesta zastavil záměr Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) vyměnit bez tendru informační systém, přes nějž ročně protéká na dotacích kolem 40 miliard korun z Evropské unie a českého rozpočtu. Zpráva přišla z ministerstva pár hodin poté, co týdeník EURO minulou středu jako první upozornil na svém webu na chystanou změnu dodavatele systému.
Výměna totiž ohrožuje přítok dotací z Bruselu. Přechod na nový systém se navíc může fondu značně prodražit. Za službu by platil souběžně dosavadnímu i novému dodavateli. Nyní systém provozuje firma SAP za téměř 600 milionů korun ročně. Na sumu až 1,5 miliardy korun na tříleté období se může vyšplhat úhrada novému dodavateli, společnosti Fujitsu Siemens Computers. SZIF chce pro nový kontrakt využít rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoft, kterou s Fujitsu uzavřelo ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langera v prosinci 2008. Tím se tedy fond může legálně vyhnout veřejné soutěži.

Ředitel proti všem
Cestu přes rámcovou smlouvu tlačí ředitel SZIF Tomáš Révész i přesto, že s tímto záměrem tvrdě narazil ve vedení fondu a u resortního ministra. Šebestovo důrazné doporučení nepodepisovat dohodu s Fujitsu ovšem nemusí šéf svébytného fondu jmenovaného vládou respektovat. Postup prosazovaný Révészem rovněž napadl interní audit fondu. Auditorská zpráva, kterou má týdeník EURO k dispozici, varuje před enormním rizikem takového kroku. Fond jako platební agentura totiž může přijít o akreditaci, což znamená zastavení toku dotací z EU. K tomu hrozí i sankce od unijních orgánů.
„Zatím nejsem přesvědčený, že by se změna dala uřídit správně,“ říká Jan Gregor, šéf Národního fondu ministerstva financí zodpovědného za akreditaci zemědělské platební agentury. Reagoval tak na auditorskou zprávu SZIF z 23. června. „Pokud bychom museli přezkoumávat akreditaci, bylo by to složité. V EU by nám to způsobilo víc problémů než užitku,“ předesílá Gregor. Připomíná, že pro Národní fond je důležité, aby každá změna byla řádně naplánovaná a co nejvíc se minimalizovala rizika spojená s akreditací.
„Nic není rozhodnuto. Jsme ve fázi úvah a hledání,“ tvrdil šéf fondu Révész poté, co ho ministr přes média brzdil v případném podpisu smlouvy. „Nic nepodepisuji. Zatím se o této variantě snažím zjistit maximum,“ ujišťoval. Harmonogram přechodu k novému dodavateli přitom počítá, že provoz pilotního informačního systému se spustí už od ledna příštího roku. Naprosto nereálné termíny pro vybudování odpovídajícího a funkčního systému mimo jiné vytýká i auditorská zpráva. „Při vypsání otevřeného výběrového řízení by se mohly vysoutěžit výhodnější a transparentnější podmínky pro nový informační systém, než nabízí rámcová smlouva,“ míní auditoři fondu.

Posudky na míru
Řádný tendr však Révész odmítá s tím, že vše by se protáhlo až do roku 2013. V té době přitom bude muset každý informační systém strávit spoustu změn. Končí totiž sedmiletý Program rozvoje venkova, z něhož čerpají dotace zemědělci, obce i venkovští podnikatelé. Od roku 2014 bude platit nejen nový program, ale reformou navíc projdou i rozsáhlé plošné agrární dotace. „Je tedy dostatečný časový prostor pro dodávku nového systému prostřednictvím otevřeného výběrového řízení,“ namítá audit.
Šéf fondu se ale předem vybavil několika posudky, jež obhajují spolupráci s Fujitsu. Jednoznačně ji doporučil magistr Rudolf Vyčichla, který za dílo pro SZIF dostal 2,16 milionu korun. Audit této zakázce rozdělené na dvě části ovšem vytkl řadu nesrovnalostí. Především postrádal doložení kvalifikace Vyčichly pro odborné poradenství. Poukázal také na to, že autor opsal zjištění z několika dřívějších analýz, které si fond nechal vypracovat.
Přímo vztahů mezi SZIF a firmy SAP se týkalo šest zakázek, které SZIF zadal od roku 2007, kdy Révész přišel na fond. Vláda ho do funkce jmenovala na doporučení tehdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS). Červnový interní kontrolní nález přitom uvádí, že nebyl důvod pro opakované zadávání posudků s obdobným zaměřením. Za analýzy, které od podzimu 2007 vypracovaly firmy ITEG, Deloitte Advisory, Cetag, dvakrát Rogit a Rudolf Vyčichla, fond utratil dohromady více než 6,5 milionu korun. V některých případech audit zjistil obcházení zákona o veřejných zakázkách.

BRAND24

Nezkrotný SAP
Část jedné věty ze zmíněného materiálu ovšem Révész rád cituje: „Interní audit potvrzuje, že současný stav zajišťování provozu a vývoje informačního systému je v dalších letech neudržitelný.“ Nepřidává už dovětek, že „preferovaný způsob řešení představuje rizika obdobného rozsahu“.
Současný stav skutečně není ideální. Systém je funkční, ale drahý. Provozovatel SAP byl nestandardně vybrán před sedmi lety. Časovou tísní obhajoval tehdejší šéf resortu Jaroslav Palas (ČSSD) zkrácené výběrové řízení, v němž firma SAP získala téměř půlmiliardovou zakázku. „Ročně si za službu účtuje téměř 600 milionů korun,“ vyčísluje současné náklady Révész. Ze vztahu se společností SAP se chce vyvázat i proto, že fond je na ní naprosto závislý a není schopen sjednat výhodnější finanční podmínky.
„Snažili jsme se s firmou SAP dohodnout. Měli jsme řadu námětů včetně řešení autorských práv, které měly být zakomponovány do smlouvy. Dodatek měl být podepsán do konce ledna, ale dodnes není,“ stěžuje si Révész. „Výkon a cena, kterou si SAP účtuje, jsou neověřitelné. To nám také auditor vyčítal. Nezbývá nám než respektovat, co si firma řekne,“ dodává šéf fondu. Připomíná, že loni obě strany jednaly o možnosti uzavřít tříletou smlouvu, ale SAP o ni nestál. Révész také tvrdí, že služba od Fujitsu bude podstatně levnější. „Ročně ušetříme 220 milionů korun. V nabídce je fixní platba 381 milionů,“ vyčísluje. Audit ovšem poukazuje na možnost přečerpání o patnáct procent, takže finální částka je nejasná. A při nezbytném souběhu současného a vyvíjeného systému se dá těžko mluvit o finančních úsporách.
Šéf SZIF nezastírá rozčarování z úniku interního dokumentu. Na fondu kolují zprávy o tom, že budou padat hlavy. „Žádné personální změny nedělám,“ ujišťuje Révész. Před nimi ho také varoval ministr Šebesta a nechal auditorskou zprávu SZIF prošetřit u ministerské kontroly. „Až budou známy výsledky, ke zprávě se vyjádříme,“ sdělila mluvčí MZe Dita Vrbová v odpovědi na konkrétní dotazy týdeníku EURO.
Letos na jaře ocenil tehdy ještě premiér Jan Fischer mimořádné pracovní nasazení Révesze odměnou 125 tisíc korun. Navrhl ji Šebesta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).