Menu Zavřít

Drahé taláry

13. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Ministr spravednosti z rozhodnutí Ústavního soudu radost neměl

Prosazení změn v českém soudnictví bude lopotná práce. Ukázal to průběh šestého setkání představitelů nejvýznamnějších českých podniků s politiky a představiteli státní správy POEM (Prague Opinion Exchange Meetings). Na pořádání mítinků se podílí týdeník EURO spolu s agenturou AMI Communications. Tentokrát téma znělo: Justice – změny k lepšímu i pro podnikání? S manažery diskutoval¨i místopředseda vlády, ministr spravedlnosti Pavel Rychetský, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a Jiří Balaštík z advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík.
Výhrady Pavla Rychetského k fungování českého soudnictví jsou závažné, jeho slovník pádný, snaha o změny značná (viz strana 41). Podpořil ho doktor Balaštík i další účastníci setkání. Naproti tomu reformní elán paní předsedkyně Brožové je - pokud vůbec existuje - vlažný, její slovník velmi opatrný, až vyhýbavý. Zastává názor, že vývoj českého soudnictví se ubírá k lepšímu, o čemž prý svědčí i fungování Nejvyššího soudu, konkrétně jeho obchodního kolegia.
O reformu soudnictví se s různými cíli už marně pokoušeli ministři spravedlnosti Otakar Motejl a Jaroslav Bureš. Jak dopadne třetí pokus? Diskuse na POEM byla enormně zajímavá. Týdeník EURO o ní přinese obsáhlý článek v příštím čísle. Akce se shodou okolností konala den poté, co Ústavní soud rozhodl, že soudci jsou nadlidé a jako takoví mají nárok na třinácté a čtrnácté platy za dva roky zpátky, ačkoliv státním zaměstnancům je Parlament sebral. Pro vládu to mimo jiné znamená úkol najít dodatečnou půldruhou miliardu korun. Průměrný plat českého soudce činí 66 tisíc korun. Pavel Rychetský byl rozhodnutím Ústavního soudu zjevně otřesen. Iva Brožová toto ožehavé téma takticky obešla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).