Menu Zavřít

Drahé byty nikdo nechce

31. 5. 2010
Autor: profit

Analýza bytové výstavby v tuzemsku, kterou v polovině května zveřejnil Český statistický úřad, potvrdila předpovědi odborníků. Vlivem ekonomické recese se méně staví i prodává. Trh se tak vrátil na úroveň roku 2003.

Autor: Ekospol

Bytová výstavba v Česku v loňském roce poklesla o necelých dvacet procent. Zatímco v roce 2008 byla zahájena výstavba celkem 13 724 bytů v bytových domech, loni to bylo 11 045 bytů. Trh se tak vrátil zhruba na úroveň roku 2003. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Odborníci a podnikatelé z oboru považují pokles bytové výstavby v loňském roce za logický důsledek ekonomické krize, která do tuzemska dorazila koncem roku 2008. „Pro řadu developerů byl najednou velký problém získat od bank kapitál pro financování výstavby, a proto byli nuceni zastavit již připravené projekty,“ říká Evžen Korec, generální ředitel developerské společnosti Ekospol.

Developeři, kteří výstavbu přesto zahájili, mají nyní „na skladě“ stovky dokončených neprodaných bytů, jichž se nemohou zbavit. „Bankovní financování a ceny stavebních prací u těchto bytů byly stanoveny ještě v době končícího hospodářského boomu. Pokles cen, který následoval, učinil z bytů postavených během roku 2009 neprodejné zboží,“ říká Korec. Přitom developeři si právě kvůli špatně nastavenému financování nemohou dovolit příliš zlevňovat. „Ceny svých bytů upravili jen v řádu několika jednotek procent, což rozhodně nereflektuje aktuální tržní situaci,“ dodává Korec.

Chybí prostor pro slevy

Podle ČSÚ se skutečně zaplacené ceny bytů loni v celostátním průměru snížily jen o osm procent. Developerské firmy v Česku reagovaly na hospodářskou krizi a útlum poptávky po bydlení hlavně snížením nabídky. V možnostech zlevňování narazily na limity. „Ceny stavebních prací se brání poklesu, investiční náklady na pořízení bytu i v minulém roce rostly,“ stojí v analýze ČSÚ. Trh s byty zároveň regulují banky množstvím peněz, které developerům půjčují na výstavbu a občanům na hypotéky.

„Náklady na výstavbu bytu neklesají stejně rychle, jako například podlahová výměra bytů. I menší byty je nutno vybavit kuchyňským zařízením, koupelnovými instalacemi, sociálním zařízením, elektroinstalací a podobně,“ uvedl úřad. Pořizovací cena metru čtverečního bytu tak podle statistiků nemohla držet tempo s poklesem poptávky zvláště po větších bytech.

V Liberci je z čeho vybírat Převis nabídky nových bytů nad poptávkou pociťují developeři napříč celou republikou. Výrazně se projevuje například v Libereckém kraji, pro který byl loňský rok z hlediska bytové výstavby rekordním. Postaveno bylo 1480 nových bytů a několik desítek jich ale stále zůstává prázdných. Jen v krajském městě mají zájemci na výběr čtyři desítky nových bytů, z nichž do většiny se lze okamžitě nastěhovat. Některé z nich se nabízejí i více než půl roku, ceny ale snižují developeři jen výjimečně. Třeba Javornická stavební a realitní společnost zlevnila poslední volné byty zhruba o 400 tisíc. O patnáct procent levněji než na začátku prodeje je možné koupit byt v projektu Vilapark Horská. Nové projekty srazily o dvacet procent ceny bytů ve starší zástavbě. Na některých sídlištích v Liberci dokonce až o čtyřicet procent. Zatímco ještě přede dvěma lety mohli dostat majitelé za třípokojový byt na největším libereckém sídlišti až dva miliony korun, dnes jej nabízejí za 1,2 milionu, a přesto hledají kupce obtížně. Dražší jsou byty ve starší zástavbě třeba na sídlišti Králův Háj nebo v Ruprechticích a Františkově. Víc jsou lidé ochotni zaplatit hlavně za byty ve zděných domech. Ve výstavbě vede okolí Prahy **

CONTENT24

Také letošní první čtvrtletí ukázalo, že se developerům do stavby nových bytů příliš nechce. V celé České republice stavbaři v prvním čtvrtletí dokončili 9199 bytů, což je meziroční pokles o 1,2 procenta. Nových bytů se začalo stavět 6272, tedy o 28,1 procenta méně. V celorepublikovém měřítku si nejlépe vede Středočeský kraj, kde od ledna do března začalo vyrůstat 1608 nových bytů. Nejvíce z nich je v okolí Prahy, kam se stěhují lidé z hlavního města. Proti loňsku se ale i ve středních Čechách staví méně. Například společnost Doma, která v minulosti u Prahy postavila stovky bytů, letos zatím žádné nedokončila. Až na podzim plánuje zkolaudovat 23 bytových jednotek v Hostivici u Prahy. Zhruba osmdesát procent bytů prodala už před zahájením jejich stavby.

Po středních Čechách zahájili developeři od začátku roku nejvíce projektů v Jihomoravském kraji. K největším projektům zde patří výstavba nového sídliště Kamechy v Brně mezi Bystrcí a Žebětínem. Ve třech etapách by mělo během několika let vzniknout až dva tisíce bytů. Několik set bytů vyrostlo a dále vzniká také v lokalitě Nové Medlánky v Brně. Nové byty nebo čtvrti s rodinnými domy se staví v Hrušovanech u Brna, Modřicích, Pohořelicích, Rosicích u Brna, ve Slatině, Tišnově nebo Veverské Bítýšce. Nejméně bytů, jen 110, rozestavěli investoři na různých místech v Karlovarském kraji.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).