Menu Zavřít

Draghi: Evropskou ekonomiku nejvíce ohrožují obchodní bariéry

9. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Největší hrozbu pro evropskou ekonomiku teď představují nové obchodní bariéry. Uvedl to dnes prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Dodal, že Evropská unie by měla jít příkladem a podporovat ekonomickou otevřenost.

ECB na červnovém zasedání oznámila, že je připravena letos ukončit nákupy dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst v eurozóně. Zároveň snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 2,1 procenta z dříve předpokládaných 2,4 procenta.

Podle Draghiho jsou nyní hospodářská rizika „spojena především s hrozbou zvýšeného protekcionismu“. Americký prezident Donald Trump letos zavedl nová cla na dovoz oceli a hliníku i na řadu čínského zboží. Jeho kroky vedly k odvetným opatřením ze strany Evropské unie, Číny i dalších obchodních partnerů.

Draghi uvedl, že silná a jednotná Evropská unie může přispět k získávání výhod z ekonomické otevřenosti a současně chránit své obyvatele před nekontrolovanou globalizací. „EU může podpořit multilateralismus a světový obchod, což jsou základní kameny růstu ekonomické prosperity v posledních sedmi desetiletích,“ dodal.

Přečtěte si o nejistých makroekonomických předpovědích:

Bude dobře. Letos skoro na beton

Bude dobře. Letos skoro na beton

BRAND24

Čtěte dále:

Miroslav Singer: Dobře je a dobře bude

OECD: Svět směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za 40 let

Esej: Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).