Menu Zavřít

Drába na hazard potřebujeme

19. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Stát chce zpřísnit kontrolu nad hazardem. Obyčejně bychom na tomto místě do jakékoli nové regulace tržního prostředí ihned tepali kladivem liberálních argumentů. Tentokrát ale říkáme: Dobře tak. Pro zpřísnění kontroly divokých vod tuzemského hazardu totiž najdeme důvody hned dvojího druhu.

Jak ty podnikatelské, tak ty - řekněme - etické.

K těm prvým patří především problematika černého internetového sázení.

Že jde o nekalou konkurenci provozovatelům legálních loterií, to je nad slunce jasnější. Zatípnutí černých webových bookmakerů by tedy bezesporu pročistilo trh. Otázkou je, jak to chce stát v reálu prosadit. Nový zákon plánovaný ministerstvem financí má explicitně zakázat internetové sázení. Provozovatelé ale obvykle pocházejí z různých potemnělých koutů Evropy a dosud si ze státních restrikcí mnoho nedělali.

Přísnější režim by se měl dotknout také heren s automaty. Povolovat by je už podle názoru ministerstva neměla jednotlivá města, ale centrální dozor. I to se jeví jako krok rozumným směrem. Obce by se ale nemohly efektivně bránit, pokud automaty v místě nechtějí. To může vyřešit návrh senátorů, podle kterých by měly mít obce při povolení automatů právo veta.

Někde mezi řádky zpřísněných regulí lze ale vyčíst ještě jeden nevyslovený důvod k ostřejšímu dozoru. Totiž, že miliardy, které v podobě cinkajících mincí protékají výherními automaty, nejsou v některých případech tak úplně čistými penězi. A stát si na ně chce do přítmí zapadlých kasin trochu posvítit.

CONTENT24

Kromě ekonomických pohnutek se lze ale přimluvit za regulaci hazardu i z čistě lidského hlediska. Česká republika měla v porovnání s jinými zeměmi dosud až příliš liberální přístup. A mnoho lidí - včetně podnikatelů - si gamblerstvím zničilo život.

Asi málokteré označení je tak cynicky nesmyslné jako „výherní“ automat. Označuje přístroj, který je naprogramován k tomu, aby na něm lidé peníze prohrávali. A ve velkém. Herny vychovávají nové generace herních narkomanů, kteří k produkci státu mnoho nepřidají, zato jejich léčba v ústavech nás stojí dost peněz. O škodách, které zoufalí gambleři způsobí zlodějnami, nemluvě. Takže tu je kacířská myšlenka: Co takhle zakázat automaty úplně?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).