Menu Zavřít

Dow Jonesův index poprvé překonal hranici 23 tisíc bodů

17. 10. 2017
Autor: čtk/AP

Akcie ve Spojených státech pokračují v lámání rekordů. Dow Jonesův index, který zahrnuje třicet předních amerických podniků, dnes poprvé překonal hranici 23.000 bodů. Index vystoupil až na 23 002,20 bodu, později však o část zisků přišel. Obchodování zakončil na 22.997,44 bodu, oproti pondělnímu závěru si tak připsal 0,18 procenta.

Za růstem indexu stály především největší americká zdravotní pojišťovna UnitedHealth a farmaceutická společnost Johnson & Johnson, jejichž hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí předčily očekávání analytiků. Obě firmy navíc zlepšily celoroční výhled.

Širší akciový trh se nicméně dostal pod tlak kvůli poklesu akcií některých průmyslových, finančních a technologických podniků. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil pouze o 0,07 procenta a obchodování uzavřel na 2559,36 bodu. Index technologického trhu Nasdaq dokonce nepatrně klesl, a to o 0,01 procenta na 6623,66 bodu.

Dolů zamířily například akcie výrobce letadel Boeing. Reagovaly tak na zprávu, že evropský konkurent Airbus získal kontrolní podíl v programu výroby letounů CSeries kanadského výrobce Bombardier. Oslabovaly rovněž akcie banky Goldman Sachs, ačkoli její čtvrtletní zisk překonal odhady analytiků.

Na devizovém trhu se dolar během dnešního obchodování vyšplhal na týdenní maximum vůči koši předních světových měn. Podpořily ho spekulace, že prezident Spojených států Donald Trump by mohl do čela americké centrální banky (Fed) nominovat člověka nakloněného rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb.


Přečtěte si, o kolik kdo kvůli napětí mezi USA a komunistickou Koreou přišel:

Kim s Trumpem ochromili byznys. Bezos, Zuckerberg a Gates přišli o 100 miliard

 Zakladatel Amazonu Jeff Bezos


Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, během dne vystoupil až na 93,729 bodu. V závěru obchodování v New Yorku vykazoval index nárůst o 0,2 procenta na 93,488 bodu. Euro vůči dolaru ve stejnou dobu ztrácelo 0,2 procenta na 1,1770 dolaru.

Nynější šéfce Fedu Janet Yellenové vyprší funkční období v únoru. V posledních dnech se spekuluje o tom, že by ji ve funkci mohl vystřídat ekonom John Taylor. „Pod jeho vedením by banka mohla zvyšovat úrokové sazby agresivněji,“ uvedl analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

BRAND24

Podle zdroje agentury Reuters nyní Trump vybírá nového šéfa Fedu ze skupiny pěti kandidátů a pravděpodobně oznámí své rozhodnutí před cestou do Asie na začátku listopadu. Ve čtvrtek by se měl Trump setkat s Yellenovou, která podle zdroje patří mezi zvažované kandidáty.

Čtěte také:

Americké akcie zastavily pád. Napětí kolem Koreje ale vysálo bilion dolarů

Kam dopadne příští atomovka? V posledních letech se scénáře mění

Strach ze sousedů? Vyřeší to jaderné zbraně

Válka s KLDR není na spadnutí, scénáře ale existují

Komentář: Jak nám svět drobet zvlčel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).