Menu Zavřít

Dovolená na konci pracovního poměru

28. 8. 2006
Autor: Euro.cz

V naší firmě končí pracovní poměr dobrý zaměstnanec, jehož schopností chci využít do posledního dne trvání pracovního poměru. Zbývají mu však ještě dva týdny nevyčerpané dovolené. Klidně mu ji proplatím - ovšem on by rád volno, ne jen peníze. Přišel s návrhem, že by si dovolenou převedl k novému zaměstnavateli a až u něj ji vyčerpal.

Je to možné?

Hana Němcová V případě skončení pracovního poměru má zaměstnanec nárok na proplacení nevyčerpané dovolené na zotavenou. Tato náhrada mu přísluší ve výši průměrného výdělku, který se vypočítá podle zákona o mzdě.

Zákoník práce však umožňuje, aby si i v případě skončení pracovního poměru mohl zaměstnanec (za stanovených podmínek) dovolenou vyčerpat ve skutečném volnu, nikoliv se tedy spokojit s finanční náhradou. Platí přitom následující pravidla:

Změní-li zaměstnanec v průběhu téhož kalendářního roku zaměstnání, může mu kterýkoliv ze zúčastněných zaměstnavatelů poskytnout dovolenou nebo její část, na kterou mu vznikl nebo vznikne nárok u druhého zaměstnavatele. Podmínky vzniku nároku na dovolenou (její části) se u každého zaměstnavatele posuzují samostatně. Naproti tomu skončení dosavadního a bezprostředně navazující vznik nového pracovního poměru zaměstnance k témuž zaměstnavateli se považuje za nepřetržité trvání pracovního poměru.

BRAND24

Prvním předpokladem převedení dovolené je, že o to zaměstnanec požádá dosavadního zaměstnavatele nejpozději před skončením pracovního poměru. Druhou podmínkou je, že oba zaměstnavatelé se dohodnou o úhradě vyplacené náhrady mzdy za dovolenou. A konečně třetí podmínkou je, že k nástupu zaměstnance do pracovního poměru k novému zaměstnavateli dojde bez zbytečného průtahu po skončení předchozího pracovního poměru.

Náhrada mzdy za dobu čerpání dovolené pak přísluší zaměstnanci ve výši průměrného výdělku zjištěného u toho zaměstnavatele, který dovolenou poskytuje - i když jde o poskytnutí (převedené) dovolené, na niž vznikl nebo vznikne nárok u druhého zaměstnavatele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).