Menu Zavřít

Dešťovka se od října rozšiřuje na celé Česko včetně chat a chalup

4. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

O peníze na využívání dešťové vody v dotačním programu Dešťovka mohou od 1. října 2018 žádat i majitelé rekreačních zařízení, jako jsou chaty a chalupy. Nejjednodušší část programu na zachytávání dešťové vody se rozšiřuje na domácnosti v celém Česku. Lidé budou moci na složitější systém získat příspěvek až 105 000 korun. Do programu ministerstvo životního prostředí přidalo 100 milionů korun, pokud se peníze vyčerpají, úřad přidá dalších 100 milionů korun.

Podmínky pro získání dotace Dešťovka

Pozor, nový dotační program ale není určen pro všechny domácí rekreanty v Česku. Majitelé rekreačních zařízení, kteří budou od 1. října 2018 žádat o dotaci přes Dešťovku, v nich budou muset trvale bydlet.

Trvalé bydlení v rekreačním objektu mohou žadatelé o Dešťovku doložit například spotřebou vody či energií nebo zaplacenými poplatky za popelnice. Odpadá dosud stávající podmínka, že prostory musely být nově zkolaudovány.

Program Dešťovka nově pokrývá plošně celou republiku. Část programu pouze na zachytávání dešťové vody na zalévání zahrad se rozšířila na domácnosti v celé zemi. Doposud to bylo možné pouze v úředně stanovených oblastech, které trpěly suchem.

Lidé mohou na zachytávání vody pro zalévání přes Dešťovku získat až 55 000 korun.


NAŠE RADA:

Změna trvalého bydliště: co vše potřebujete?

úřad pardubické městské části


Program dále přispívá na další dva „subprogramy“ zaměřené na splachování srážkovou vodou nebo recyklaci odpadní vody z domácnosti.

„Dešťovka pokryje domácnosti až polovinu výdajů na zavedení systému využívajícího srážkovou či odpadní vodu, což může být podle zvolené varianty až 105 tisíc korun,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dotace nově bude možné uplatnit nejenom na pořízení nových nádrží, ale také na úpravu například nepoužívaných jímek, do kterých se mohou srážky zachytávat.

Žadatelé, kteří budou systémy na záchyt vody instalovat do novostaveb, budou mít na stavbu projektu dva roky.

„K prodloužení jsme přistoupili z toho důvodu, aby stavitelé měli dostatek času na to zapsat stavbu do katastru nemovitostí,“ vysvětlil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) Petr Valdman.

Zapamatujte si: Domácnosti mohou dostat příspěvek z programu Dešťovka na tři základní systémy. Může to být nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, dále nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachování v domácnosti nebo na systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti.

Kolik peněz je v programu Dešťovka

Ministerstvo životního prostředí do programu Dešťovka přidalo 100 milionů korun. V programu by tak od 1. října 2018 je celkem 207 milionů korun.

Dobrou zprávou pro nové žadatele o dotaci z Dešťovky je, že pokud by finance v programu došly, je ministerstvo podle Brabce připraveno do něj přidat dalších 100 milionů korun.


Máte nemovitost?

Čtěte, kdy a jak se platí daň

 Daň z nemovitosti


Jak získat dotaci z programu Dešťovka

Žadatelé budou moci podávat žádosti o dotaci Dešťovky pouze elektronicky, pokud mají datovou schránku nebo elektronický podpis.

Pokud uchazeči o dotaci podmínky pro podání žádosti pouze elektronicky nesplňují, musí vyplněný formulář žádosti z internetu vytisknout a společně s povinnými přílohami doručit osobně nebo doporučenou zásilkou do 30 kalendářních dnů na podací místo krajského pracoviště SFŽP.

Vyřízení dotace z programu Dešťovka by nemělo být časově náročnou operací. Platí zde pravidlo tří týdnů. Do tří týdnů po podání elektronické žádosti se dozvíte, zda je žádost v pořádku. Po jejím schválení odesílá fond peníze na účet opět do tří týdnů od uzavření smlouvy.

Jak požádat o dotaci Dešťovka krok za krokem
1. Nechte si zpracovat odborný posudek.
3. Posouzení žádosti. Žádost včetně všech povinných příloh posuzují pracovníci krajského pracoviště SFŽP. V případě zjištění nedostatků budete vyzváni k jejich odstranění, a to ve lhůtě do 30 kalendářních dní. Je-li žádost v pořádku, SFŽP ji akceptuje. Posouzení žádosti trvá obvykle tři týdny.
4. Doložení dokončení realizace a vyhodnocení žádosti. Po dokončení realizace podporovaných opatření musíte doložit předepsané doklady pro uzavření smlouvy o poskytnutí podpory. SFŽP předložené dokumenty během tří týdnů zkontroluje a v případě zjištění nedostatků vás vyzve k jejich odstranění ve stanovené lhůtě.
5. Rozhodnutí a smlouva o poskytnutí podpory. Pokud je žádost bezchybná, je předložena ke schválení. O udělení podpory rozhoduje ministr životního prostředí.
6. Vyplacení podpory. Po doručení podepsané smlouvy a následném podpisu ředitele SFŽP bude převedena dotace na váš bankovní účet.

Pramen: Národní program Životní prostředí

Podrobnosti a vysvětlivky k jednotlivým krokům žádosti o dotaci z programu Dešťovka naleznete zde.

Pozor: o peníze z Dešťovky je velký zájem

Jen v prvních pěti hodinách od spuštění nových podmínek dotačního programu Dešťovka přijal 1. října 2018 Státní fond životního prostředí ČR 68 žádostí zhruba za 2,8 milionu korun. Pokračuje tak dosavadní trend výrazného zájmu o tuto dotaci.

Program Dešťovka byl vyhlášen poprvé v dubnu 2017. V jeho prvním kole rozdělovalo ministerstvo životního prostředí 110 milionů korun.

Částka se přitom v dubnu 2017 vyčerpala za 28 hodin od spuštění výzvy. Nejvíce lidí mělo zájem o systém na použití dešťové vody jak pro splachování, tak pro zálivku.

BRAND24

Čtěte také:

MŽP v roce 2019 připravuje pilotní projekty umělé infiltrace

 ilustrační foto, voda, kapky vody

Mýtus o navyšování cen vody: Babiš věří na hastrmany

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

Jak bojovat se suchem? Propojením vodovodů za 22,7 miliardy

Pojištění nemovitosti proti vloupání

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).