Menu Zavřít

Dotační handlíři

23. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Česko chce vyměnit potravinovou pomoc nejchudším za dotace velkým farmám. Vytasí ale zbraň příliš lehkého kalibru

Na stropu tři sta tisíc eur, tedy přibližně 7,25 milionu korun, chce Evropská unie v příštích letech zastavit přímé platby velkým farmám. Česká republika chystané ořezání těchto základních dotací ostře odmítá. Průměrnou velikostí zemědělských podniků totiž v unii vyčnívá a na krácení podpor by tratila ze všech nejvíc. Česká agrární diplomacie se proto všemožně snaží zvrátit snahu Bruselu, který už nechce, aby zhruba osmdesát procent evropských dotací nadále dostávala pětina největších farem.

Máslo na hlavě

Když unie upustí od připravovaného zastropování přímých plateb, bude Česko souhlasit s dalším poskytováním potravinové pomoci nejchudším Evropanům. Takový výměnný obchod chce Praha Bruselu nabídnout. Je to ale dost málo, nehledě na schizofrenii, v jaké se Česká republika nachází. Unijní dobročinný program odmítá, přitom ho tři roky využívá. Ministerstvo zemědělství (MZe) to vysvětluje „pragmatickým přístupem k možnosti čerpat finanční prostředky z fondů EU“. Je jen naší záležitostí, že si říkáme o veleskromnou pomoc, pro letošek o pouhých 120 tisíc eur. Na rozdíl třeba od Slovenska, které díky příspěvku z bruselského rozpočtu rozdá chudým jídlo za 4,8 milionu eur.
Česko se do programu hlásí i na příští rok, kdy ovšem celkový příděl pro EU klesne z letošních 480 milionů eur na 113,5 milionu. „Pokud by ČR vyměnila pomoc nejchudším za zrušení zastropování přímých plateb, finančně by jednoznačně získala,“ uvádí poziční materiál MZe, který má týdeník Euro k dispozici. Nyní je Česko spolu s Německem, Velkou Británií, Dánskem, Nizozemskem a dalšími zeměmi členem takzvané blokační minority, která má výhrady ke způsobu poskytování potravinové pomoci. Česko se ale jako jediné z této opoziční skupiny do programu zapojuje. Bezdomovcům díky němu letos rozdá devět tun cukru a mouku a těstoviny vyrobené z 401 tun obilí. Tedy drobky, které nestojí za předváděnou rozpolcenost.

Německý protest, česká blokáda

Potravinovou pomoc poskytuje unie od roku 1987. Záleží přitom na každé zemi, o jaké dávky pro své nejpotřebnější si požádá. Původně se takto EU elegantně zbavovala intervenčních zásob. Ty se ale vzhledem k situaci na trzích a ústupu od intervencí výrazně ztenčily. Jídlo pro chudé se tedy stále více dokupuje na trhu. A to se nelíbí Německu, které o potravinovou pomoc nežádá. U Evropského soudního dvora si stěžovalo na nedodržování předpisu, podle kterého mají rozdávané potraviny pocházet z intervenčních zásob. Se žalobou letos v dubnu uspělo a důsledkem je krácení rozpočtu pro hladovějící v příštím roce na čtvrtinu. Evropský parlament na druhou stranu žádá, aby se nalezlo nějaké přechodné řešení, které by zabránilo natolik výraznému propadu. Europoslanci trvají na tom, aby i v dalších letech šlo na pomoc v nouzi ročně kolem půl miliardy eur.
Brusel se nyní snaží upravit příslušné nařízení, aby zlegalizovalo volné nákupy, pokud nebude dostatek obilí, másla, sušeného mléka či cukru v intervenčních skladech. Chce také, aby se na nakrmení chudiny finančně spolupodílely členské státy, které se do unijního programu hlásí. Sílí také hlasy, aby potravinová pomoc nebyla hrazena z peněz na zemědělství, ale z balíku na sociální politiku. K tomu se přiklání i rebelující Česko.

BOX:
Souvislosti:
- Společná zemědělská politika spolyká zhruba 40 procent unijního rozpočtu, to je ročně 55 miliard eur.
- Nejvíc peněz jde na takzvané přímé platby. Jejich vyplácení chce EU omezit stropem 300 tisíc eur na farmu, což by se dotklo značné části zdejších podniků. Počítá se ale s tím, že velké farmy se novým pravidlům přizpůsobí a rozdělí se na menší.
- Pokud EU upustí od záměru krátit dotace velkým farmám, Česko odvolá svůj nesouhlas s poskytováním potravinové pomoci nejchudším. Ročně na ni unijní rozpočet vydává kolem 500 milionů eur, pro rok 2012 se částka krátí na 113,5 milionu eur.

BRAND24

Grafy (v mailu):
Balík pro hladové
Objem peněz, který EU rozdělila mezi dvacet členských zemí na potravinovou pomoc (v mil. eur)
2011*480
2012*113,5
pramen: Evropská komise

Evropská chudina
Největší příjemci potravinové pomoci – finanční dávky pro rok 2011 (v mil. eur)
Itálie*100,6
Polsko*75,3
Španělsko*74,7
Francie*72,7
Rumunsko*49,6
Česko*0,12
pramen: Evropská komise

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).