Menu Zavřít

Dotace z Unie vážně ohrožena

7. 5. 2007
Autor: Euro.cz

ZDENĚK RYDYGR, VÝROBCE KARNEVALOVÝCH MASEKOd počátku tohoto roku vás pravidelně informujeme o tom, jak výrobce karnevalových masek Zdeněk Rydygr připravuje žádost o grant z Evropské unie na zřízení muzea masek. Dosud marně čekal na nové formuláře. Možná je už ale nebude ani potřebovat.

ZDENĚK RYDYGR, VÝROBCE KARNEVALOVÝCH MASEK

Od počátku tohoto roku vás pravidelně informujeme o tom, jak výrobce karnevalových masek Zdeněk Rydygr připravuje žádost o grant z Evropské unie na zřízení muzea masek. Dosud marně čekal na nové formuláře. Možná je už ale nebude ani potřebovat.

„Po návštěvě úředníků, kteří pomáhají s přípravou grantů, jsem zjistil, že se podpora rozvoje venkova na ten můj projekt nevztahuje. Zákupy mají sice jenom dva tisíce obyvatel, ale je to město, nikoli vesnice,“ vysvětluje severočeský podnikatel.

ÚŘEDNÍCI SI CHTĚJÍ UŠETŘIT PRÁCI

Rydygrův projekt tak spadl do jiné kategorie, ve které je však vyžadována spoluúčast 40 procent z celkového rozpočtu. „Navíc Liberecký kraj stanovil minimální limit pět milionů korun, ačkoli to po něm Unie ani nevyžaduje. Já žádám pouze o milion a půl a abych grant získal, musel bych projekt nadhodnotit a vložit do něho své dva miliony. Ty přitom ani nemám. Takto zbytečně nadhodnocovat projekt mi přijde nesmyslné a vzbuzuje to ve mně rozporuplné pocity, zda si úředníci nechtěli jenom ušetřit práci s drobnými granty,“ vyjadřuje svoji nespokojenost Rydygr.

Podle jeho slov však není ještě vše úplně ztraceno. „Dříve měl kraj speciální program pro malé projekty, ale úředníci mi zatím nebyli schopni říci, zda se něco takového připravuje i letos. Poradili mi, ať se obrátím na ministerstvo kultury. Na jeho stránkách jsem však zjistil, že u něho loni firmy žádaly 11 milionů korun, dostaly však jenom dva, takže tuto cestu považuji za bezpředmětnou,“ dodává.

PŮJDE TO I BEZ DOTACE

BRAND24

Zdeněk Rydygr je však rozhodnut realizovat svůj záměr i v případě, že dotaci žádnou nedostane. „Pokud bychom neuspěli, začneme v červnu na muzeu pracovat sami. To znamená, že uděláme vnitřní expozici za prostředky, které máme k dispozici, to jest zhruba 400 tisíc korun,“ říká podnikatel.

Z hlediska zakázek však nebyl měsíc duben pro Rydygrovu firmu PVO vůbec špatný. „Obvykle je duben slabý, letos však máme práce dost. Děláme hlavně reklamní předměty, teď například klobouky pro výrobce Metaxy,“ říká spokojeně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).