Menu Zavřít

Dotace pro zemědělce letos klesnou o 740 milionů

16. 8. 2010
Autor: profit

Celkové dotace určené tuzemským zemědělcům letos kvůli úsporám klesnou meziročně o 740 milionů korun na 28,92 miliardy korun. V roce 2009 to bylo 29,66 miliardy korun.

Autor: Jakub Stadler

Ministerstvo zemědělství ještě v letošním roce ušetří na investicích, provozních nákladech a dotacích pro zemědělce dohromady 1,288 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Agrární komora již dříve uvedla, že se jí plánované krácení dotací nelíbí.

BRAND24

Fuksa připomněl, že finanční částka určená na dorovnání přímých plateb měla letos podle původního vládního zadání klesnout o 980 milionů korun, nakonec se ji ale MZe podařilo snížit na 880 milionů korun. Národní doplňkové platby k přímým podporám budou letos podle údajů MZe vyplaceny v celkovém objemu 3,18 miliardy korun, což je o 2,32 miliardy korun méně, než by podle přístupové smlouvy k Evropské unii mohlo být teoreticky vyplaceno.

MZe na straně svých běžných výdajů letos podle Fuksy uspoří dalších 360 milionů korun. Na mzdách a pojistném hodlá ministerstvo a jeho podřízené organizace ještě do konce letošního roku ušetřit 70 milionů korun. „Úspory dopadnou na každého. Všichni spotřebitelé zaplatí více na DPH. Méně peněz budou mít úředníci, studenti, pracující důchodci, lidé spořící si na stavební spoření. Věřím, že nikoho nepřekvapuje, že úspory dopadnou i na zemědělce,“ uvedl Fuksa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).