Menu Zavřít

Dotace na rozpuštění másla

2. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Ceny mléka v Česku přes unijní zásahy dále klesají

Snídá český jogurt a z televizní obrazovky pobízí občany, aby kupovali mléko a jogurty od tuzemských výrobců. Velmi se přimlouvá za oprášení unijních regulačních nástrojů, které mají odsát mléko ze zaplaveného evropského trhu. Pravidelně mluví o mléčných trampotách s evropskou agrární komisařkou Mariann Fischerovou-Boelovou. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) chtěl přitom během českého předsednictví v Evropské unii řešit úplně jiná témata než zastavovat propad farmářských cen mléka.
Několikaměsíční potíže s touto komoditou dané tím, že je jí v Evropě přespříliš a pro světový trh je i po poklesu cen stále drahá, se unie snaží tlumit napumpováním miliard eur do exportních subvencí a intervenčních nákupů přebytečného másla a sušeného mléka. Zatímco mlékařům a chovatelům se nabízená unijní pomoc zdá nedostatečná, odpůrci regulačních zásahů za ně Brusel kritizují. Místo aby Evropa trénovala na dobu po roce 2013, kdy se má definitivně vzdát vývozních podpor, po téměř dvouleté pauze se k nim naopak znovu uchýlila. Proti obnovení dotací na export mléčných přebytků do třetích zemí okamžitě protestovala takzvaná Cairnská skupina v čele s Austrálií a Novým Zélandem, které spolu s USA srážejí světové ceny mléčných komodit. Skupina 19 exportně orientovaných zemí prosazujících liberalizaci agrárního obchodu namítá, že jde o další překrucování obchodních vztahů a posilování ochranářství v době krize. „Udržení chovů a produkce mléka je zásadní pro stabilitu zemědělství, pro péči o krajinu, pro celkovou stabilitu a rozvoj venkova,“ obhajuje Gandalovič nalití eur do mléčného sektoru.

BRAND24

PRO MADETU ŽÁDNÝ BYZNYS V Česku schválené zásahy zatím nezabírají. Sklady dál přetékají nadměrnými zásobami másla a sušeného mléka a farmářská cena mléka stále klesá. Nedávné kosmetické úpravy v povýšení exportních subvencí situaci výrazněji nezlepší. Při tom, jaké jsou ceny na světovém trhu, se ani se subvencemi nevyplatí vyvážet. „Exportní podpora je i přes zvýšení nedostatečná. Význam pro byznys to rozhodně nemá. Jediným účelem je, že vyprázdníme sklady,“ říká mluvčí Madety Barbora Daňková. Největší česká mlékárna logicky omezuje ztrátovou produkci na vývoz, a tím pádem potřebuje i méně suroviny.
I přes subvencování exportu se z Česka vyváží jen mizivé objemy. O příspěvek totiž musejí vývozci soutěžit v tendru, ve kterém EU nabídky důkladně prosívá. „Kupříkladu z 18 tisíc tun sušeného mléka přihlášených do posledního kola prošla necelá třetina. U másla uspěly necelé tři tisíce tun, ale nabídka byla téměř čtrnáct tisíc tun,“ poměřuje šéf Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Jak úspěšní jsou čeští vývozci? „V lednovém kole se od nás umístilo dvě stě tun sušeného mléka, v únoru necelých sto tun,“ vyčísluje Němec. Pro úplnost, v lednovém tendru neuspělo 525 tun českého „sušáku“. Na konci roku přitom v tuzemských skladech leželo kolem sedmi tisíc tun sušeného mléka (obvykle to bývá mezi dvěma až třemi tisíci tun).
Od 2. března odstartuje EU intervenční nákup, při němž se neprodejné zboží přesune od výrobců do vybraných skladů. Státní zemědělský intervenční fond teprve minulou středu otevíral obálky s nabídkami smluvních skladovatelů. „Fond hodlá zajistit kapacity na uskladnění sedmi tisíc tun másla a pěti tisíc tun sušeného mléka,“ vyčíslil Vilém Frček z tiskového oddělení fondu. Stažení nadprodukce z celého unijního trhu omezuje Brusel limitem 30 tisíc tun na máslo a 109 tisíc tun na sušené odtučněné mléko. „I když intervenční ceny nejsou vůbec výhodné, limit se zřejmě brzy naplní,“ očekává šéf mlékárenského svazu. Komisařka Fischerová-Boelová už předeslala, že bude třeba podpořit trh s mlékem i nad schválené kvóty.

* SITUACE Zahuštěný trh Porovnání loňské produkce a spotřeby mléčných výrobků v EU
 Výroba mléka meziročně stoupla o 1,4 procenta.
 Produkce másla vzrostla o 0,9 procenta, ale jeho spotřeba klesla o 1,4 procenta.
 Sýrů se vyrobilo o 1,3 procenta více než rok předtím, spotřeba se však snížila o 3,1 procenta.
BOX Na cestu do světa**
Subvence na vývoz mléčných výrobků mimo země EU (v eurech na 100 kilogramů)
Výrobek*Původní výše*Po zvýšení
Sušené odstředěné mléko*17*19
Sušené plnotučné mléko*26*29
Máslo*45*55
Pramen: ministerstvo zemědělství

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).