Menu Zavřít

Dotace do zemědělství loni stouply na 44 miliard

14. 5. 2010
Autor: profit

Dotace do zemědělství a příbuzných oborů loni meziročně stouply o více než šest miliard na 43,8 miliardy korun. Výrazný propad výkupních cen zemědělských komodit však způsobil nejhorší finanční výsledek oboru od vstupu země do EU, když zisk propadl o dvě třetiny na 3,2 miliardy Kč.

Autor: Jakub Stadler

BRAND24

Nadpoloviční většina plateb směřovala k farmářům, potravinářům, lesníkům či rybářům z unijních prostředků. Z unijního rozpočtu to bylo podle připravované Zprávy o stavu zemědělství v roce 2009 celkem 26,5 miliardy korun, z národního rozpočtu získal obor 17,3 miliardy Kč. „Každý rok se navyšují dotace z EU tím, že se to (rozdíly) postupně vyrovnává. Přesto dotace kolegů za hranicemi jsou výrazně vyšší,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Úroveň přímých plateb by se měla vyrovnat v roce 2014.

Nejvýznamnějšími dotacemi byly přímé platby, vyplácené na hektar zemědělské půdy, které dosáhly více než 20,5 miliardy. Přes 13,7 miliardy bylo vyplaceno v rámci Programu rozvoje venkova. Národní podpory Ministerstva zemědělství v loňském roce činily 5,7 miliardy korun. Na subvencované vývozy komodit či jejich intervenční nákupy bylo vynaloženo 1,9 miliardy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).