Menu Zavřít

Dosti trapná bajka

12. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Dvě třetiny manažerů Babákovu vysvětlení nevěří

Je možné, aby poslanec VV, Michal Babák, vydělal za tři roky 40 milionů korun na investici do 15 procent malé auditorské firmy?

BRAND24

  • Ano 19,0 %
  • Ne 62,0 %
  • Nevím 19,0 %

Zní to jako pohádkový příběh. Poslanec a ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák před třemi lety investoval 300 tisíc korun do akcií auditorské firmy Bene Factum. Tím si podle svého vyjádření zajistil výdělek ve výši 40 milionů korun. Jak je to možné? To by rádi věděli téměř všichni účastníci Manažerského barometru. Převážná většina – 62 procent % – je přesvědčená, že za „normálních“ okolností se takto vydělat nedá. V tom se ostatně shodují i s těmi, kteří tentokrát odpověděli kladně. „V civilizované Evropě by to možná nešlo, ale v České republice klidně,“ uvádí jeden z nich.
Manažery uráží arogance Babákova tvrzení i to, že mnozí politici zřejmě považují všechny voliče za naivní hlupáky. „Je to stejně trapná bajka jako Grossův strýček Vik,“ píše se v jednom komentáři. Dosažení uvedeného zhodnocení je naprosto nereálné. „Zisk 40 milionů u malého auditora je příliš krásný – leda že by pracoval pro General Motors,“ uvádí další. Patnáctiprocentní podíl ve společnosti Bene Factum nemá hodnotu 40 milionů korun ani náhodou. Čili by se těžko mohl najít někdo, kdo by byl tuto sumu ochotný za normálních a „férových“ podmínek zaplatit. Pokud by to ovšem nebyl úplatek nebo řekněme skrytá forma financování strany. Manažer, jenž se pohybuje v prostředí poradenských společností, spočítal, že by jmenovaná firma musela „přibližně jedenáctkrát zvýšit ziskovost, aby měla uvedenou hodnotu. Kromě toho by bylo nutné zvýšit její obrat ze současných 17 milionů na cca 270 milionů korun.“ Podobná úvaha je i v další odpovědi, jejíž autor uvádí, že má dlouholeté zkušenosti z malých i velkých auditorských firem: „Čtyřicet milionů je suma, která řádově odpovídá ročnímu zisku největších auditorských společností. Těch je na trhu méně než šest. A další vesměs celkového tříletého disponibilního zisku v této úrovni nedosahují.“ Podle následujícího „rychlého“ výpočtu by se 40 milionů dalo teoreticky vydělat v případě, že by firma v době investice vykazovala nulový EBITDA (zisk před zdaněním, úroky a odpisy) a po třech letech se dostala na 50 % EBITDA při obratu 80 až 100 milionů korun. „Při optimistickém šestinásobku EBITDA by pak musela mít celkovou hodnotu 267 mil. Kč, což jsou čísla, která příliš nezapadají do konceptu malé auditorské firmy,“ píše jeho autor. Další manažer rovnou uvádí, že pracuje v auditorském byznysu již patnáct let, ale takový zázrak ještě nepotkal. „Asi nemám ty správné zákazníky,“ stěžuje si.
A jiný se ve stejném duchu podivuje nad tím, že zisk oné firmy je zřejmě větší než její obrat. „Pokud by však skutečně rostla takovým způsobem, jak to pan Babák prezentuje, pak by se určitě měla objevit na prvním místě nejrychleji rostoucích firem,“ navrhuje. Podle dalšího manažera bychom v tom případě měli kandidáta na Nobelovu cenu za ekonomii. Ten stejně jako řada dalších s hořkostí připomíná, že v České republice existuje více takto geniálních investorů a ekonomů, například Stanislav Gross nebo Aleš Hušák. Na absurditu Babákova tvrzení poukazuje i tento komentář: „Pan poslanec je hotový investiční mág. Za tři roky, navíc v době recese, údajně zhodnotil svůj patnáctiprocentní podíl v malé firmě více než desetinásobně. Divím se, že ještě své investiční záměry nepřednáší na Harwardu.“ Někteří manažeři spekulují o původu zmíněných 40 milionů. „Tady bych předpokládal, že jde o vyplacení provize za nějaký obchodní případ, aby se předešlo zdanění,“ uvádí jeden z účastníků ankety. Jiný se domnívá, že by to mohla být skrytá forma odměny za blíže nedefinované služby či přínosy pana Babáka a jeho kolegů. „Zřejmě se jedná o dosud neznámou, avšak kreativní metodu našich politiků, jak získat prostředky pro financování jejich politických stran,“ shrnuje. „Je vysoce pravděpodobné, že pan poslanec má potřebu zlegalizovat svoje příjmy,“ souhlasí i další z odpovídajících. Potvrdit či vyvrátit Babákova tvrzení je podle manažerů poměrně jednoduché. „Každá auditorská společnost musí přece vést účetnictví, které prokáže, že svým akcionářům vyplatila dividendu ve výši téměř 300 milionů korun za tři roky.“ Smutný příběh. Proto závěrem tento příspěvek: „Charakteristickým rysem obchodních transakcí, které umožňují ,zázračná‘ zbohatnutí ,babáků‘, je to, že jsou čím dál více obskurnější. Zdá se, že naše politické ,elity‘ si tímto testují, co všechno daňoví poplatníci ještě unesou…“

Celkem odpovědělo 121 manažerů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).